10 tipp, amit lopj el a lakberendezőktől!

2020.10.30


  1. Fókuszpont megteremtése: Emelj ki egy pontot a szobában! A fókuszpont leggyakrabban egy fal, de lehet bármi, ami elég érdekes, karakteres ahhoz, hogy odavonzza a tekintetet. Egy érdekes bútordarab, szőnyeg, fali kép, lámpa. A lényeg, hogy legyen és persze az is, hogy ne legyen belőle túl sok. 
  2. Színek, minták, textúrák! Általánosságban mindenre, de a lakberendezésre is igaz, hogy minél több információnk van valamiről, minél több tapasztalatot szerzünk, annál bátrabbak vagyunk. Nézegess ezért minél több lakberendezéssel kapcsolatos újságot, könyvet, blogot, inspirációs képeket! Kérdezz bátran akár szakembertől, akár lakberendezési témájú fórumokon, akár a boltokban! Kiemel, ugyanakkor segít egy tudatos egységességet alkotni, ha odafigyelünk a kiválasztott formák, alapanyagok és színek ismétlődésére.
  3. Színpaletta meghatározása! Nézegess minél több lakásbelsőt akár Pinteresten, akár lakberendezési szaklapokban! Ha megtaláltad a szívedhez legközelebb állót, akkor áll meg és elemezd ki: mi az, ami a legkarakteresebb a képen? Milyen színeket, anyagokat használtak és milyen arányban? Értelmezd és szabd testre! Válassz ki néhány színt, mondjuk hármat, amik neked tetszenek. Ehhez nagy segítség tud lenni a barkácsáruházakból ingyen beszerezhető festék minták, inspirációs képek, lakberendezési magazinok. Tedd a színeket egymás mellé! Tetszenek így együtt? Ha nem vagy biztos a válaszban, vagy nem egyedül élsz, érdemes megkérdezni őket is! Az arányokra figyelj! Nem tudunk nagyot tévedni, ha betartjuk a következő szabályt: nagyjából 60%-nyi legyen neutrális szín, fehér, beige, 30%-nyi a másodlagos szín és a maradék 10% legyen a hangsúlyos szín. 
  4. Dimenziók! Tagold a teret! Lámpákkal könnyen tudsz horizontálisan tagolni, de vertikálisan is tagolhatsz, gondolj például egy kiemelkedő kandallóra, vagy egy vintage konyhabútorra! Vezesd a tekintetet! 
  5. Dekorálj virágokkal! Viszonylag olcsó, ugyanakkor nagyon látványos megoldás! Friss hatást kölcsönöz a térnek.
  6. Vasald ki a függönyt! Gyönyörű légies, otthonos hatást érhetsz el függönyök segítségével! Mint mindenhol, itt is vannak szabályok, amiket érdemes szem előtt tartani: a karnist emeld magasabbra, mint az ablaktok (tágítja a teret), legalább másfél szeres legyen a függönyszélessége az ablaknak (szépen fodrozódjon) és érjen földig! De, mindezek mit sem érnek, ha nem vasalod ki őket! 
  7. Tedd a tv-t a falra! Kicsit megbonyolítja az életet, cserébe igazán exkluzív hatást kelt.
  8. Figyelj az arányokra! Nagyon gyakori hiba, hogy túl kicsi a szőnyeg, kicsi a lámpa, vagy aprócska a kép a falon. Ezeket a méreteket vásárlás előtt határozzuk meg, mérjük le!
  9. Teremts egységességet! Jól eső, amolyan "minden rendben és a helyén" van érzés, amikor az otthonunkban egységesség uralkodik: például van egy olyan képünk, szőnyegünk, ami tartalmazza a 3 fő színünket. 
  10. Légy bátor! A nagyon steril unalmas lesz! A legtöbb ismerősöm - a skandináv és minimalista letisztultság jegyében - elköveti azt a hibát, hogy teljesen natúr, szürke, fehér, bézs, illetve bármelyik szín pasztell árnyalatát választja mindenhol, amik külön-külön mind gyönyörűek, együtt viszont élettelen hatású tereket eredményeznek. Ilyenkor támad az az érzetünk, hogy szép, szép, de valami hiányzik. Szóval csak bátran a színekkel! A fal, a padló és a bútorok visszafogottságát szuperül tudja ellensúlyozni egy-egy merészebb textil.

További tippekért gyere a zárt csoportba!