13 játék, amivel a 2 évesem a legszívesebben játszik - Így tettem rendbe a gyerekszobát a karácsonyi játékáradat után

2018.07.28

Ma kihasználtam, hogy a kislányom nem volt itthon délelőtt és elpakoltam a játékai egy részét. Tudjátok, mi történt? SEMMI! Meg sem látszódott! Szerintetek keresett bármit is? Feltettem a nagy kérdést a barátnőimnek, hogy ők beférnek-e még a házba a karácsonyi ajándék dömping után. A kedvenc válaszom: "Beférünk! Ha kiverjük a falakat és hozzáépítünk...!" Hát, nagyjából én is így éreztem magam. A mai bejegyzésemben megpróbálom összeszedni, hogy az én kétévesemnek milyen típusú játékai vannak, és hogy hogyan rendszerezem őket.

A kislányom abban a szerencsés helyzetben van, hogy a Mikulás után, kicsivel a Jézuska előtt még szülinapi ajándékokat is bezsebelhet. A családban közel, s távol szinte semmi konkurencia. Mindenki neki szeretne örömet okozni. Minden alkalommal kétségbeesett könyörgésemmel próbálom rávenni a családot, barátokat, hogy ne vegyenek több játékot, mondanom sem kell, eddig mindhiába. A legnagyobb eredmény, amit fel tudok mutatni e téren, hogy megkérdezi mindenki, hogy minek örülnénk, mi az, amink már van (és ezekhez nagyjából tartják is magukat).

Valójában nem hiszek abban, hogy a drága játékok több varázslatot rejtenének. Sokkal szívesebben veszem a kreativitást fejlesztő, önálló játékra ösztönző dolgokat. A jövőben az élmény alapú ajándékozást fogom majd jobban erőltetni (bábszínházi előadásra jegy, belépő az állatkertbe, belépő valamilyen múzeumba, stb. ), de ehhez egyelőre még kicsi a lányom.

"Miért van az, hogy minél drágább egy játék, annál valószínűbb, hogy a gyerek a dobozával akar inkább játszani?"
/Gene Perret/ 

Lássuk, hogy a kislányomnak milyen típusú játékai vannak:

1.) Babák - ruhák, babakocsi, babaház. Óriási kedvenc! A babákat lehet öltöztetni (főleg vetkőztetni egyelőre... :)), altatni, betakarni, tologatni, ölelgetni, megvigasztalni, etetni, puszilgatni, tisztába tenni, szóval mindent, ami vele is történik.

2.) Könyvek. Szerintem a mesekönyv a legvarázslatosabb találmány a világon! Sokszor fordul elő, hogy megüti a fülemet az a klasszikus, gyanús csend... olyankor csendben az ajtóhoz lopózok, és meglesem, hogy mivel játszik. Az esetek túlnyomó többségében ilyenkor "olvas" a babáinak. Zabálnivaló. :)

3.) Építőkockák - Már ügyesen épít tornyot, de nálunk még mindig a Duplo babák a legmenőbbek (fürdünk is velük).

4.) Jó minőségű zsírkréta, ceruza, festék (kis asztal, kis szék, kinti kréta)- Ez az egyetlen játék típus, amin szerintem nem érdemes nagyon spórolni. Nem mindig igaz, de például a gyanúsan olcsó zsírkréta, vagy ceruza általában nagyon kemény szokott lenni. (A festéshez egy régi, használaton kívüli pólómat adom rá.)

Én ilyen ecset szettet vettem a Jysk-ben és a kislányom rettentően élvezi a festést velük! (Akit érdekel, itt megnézheti a Jysk oldalán.)

5.) Fényképalbum - Születésnapjára készítettem egy klasszikus fényképalbumot. Olyan képeket válogattam, amin a családtagok, a barátok és a kedvenc játékok szerepelnek (főleg, amiket már mondani is tud). Teli találat volt!

6.) Vonat, sínpálya, kisautók - Vannak autóink, de a kedvenc, egy fa taxi, amit Apukájától kapott, mert abban van baba... :D A vonatnál is az a lényeg, hogy a cica, Malacka, Mici mackó, meg a kislány baba be tudjon ülni és elmenjenek közösen valahová vendégségbe. ;)

7.) Ékszerek, táska, kendők, szoknya - Mindegy, csak be lehessen öltözni! Hatalmas kedvenc.

8.) Játék konyha - konyhai kiegészítőkkel, ételekkel. Gyakorlatilag mindent utánoz. Bepakol a mosogatógépbe, törölgeti a pultot, beteszi a kis tepsit a sütőbe, keverget, pakol. 

9.) Kinti játékok: kis motor. Nyáron mindennap használta. Valójában ősszel és télen is... :)

10.) Homokozó - A nyarunk fő programja volt. A kedvencei a fagyik voltak, amiket a keresztanyukájától kapott. Most, hogy nem lehet homokozni, bent is ugyanúgy játszunk velük.

11.) Medence - Egy pici, felfújható medencére kell gondolni, amibe nyáron kint meleg vizet töltöttem neki, ősszel pedig miután bevittem, csodás benti játéknak bizonyult. Volt, hogy kockákat tettünk bele, volt, hogy babákat ültetett maga mellé. Lovagolt rajta, hempergett benne, belefeküdt, szóval csak ajánlani tudom.

12.) Labda - Mivel még kicsi, csak dobálgattuk neki, de élvezet volt látni, ahogy napról napra egyre ügyesebben kapta el.

12.) Fürdős játékok - Pohárkák az első számú, megunhatatlan kedvencek, illetve a Duplo figurák és az elmaradhatatlan gumi kacsa.

13.) Plüss játékok- Őszinte leszek, én ezeket szeretem a legkevésbé. Szinte sose játszik velük, viszont rengeteg helyet foglalnak.


És akkor lássuk, hogy milyen elvek szerint rendszerezem őket:

1.) Első számú alapelvem, hogy sokkal könnyebb takarítani, ha nincs mindenhol játék. Ezért törekszem rá, hogy időről időre átvizsgáljam a játékokat olyan szemmel, hogy játszik-e még egyáltalán vele, működik-e, túl sok van-e ugyanabból a típusú játékból, korának megfelelő-e még / már a játék. 

2.) Én azt vettem észre, hogy ha túl zsúfoltak a polcok, és a gyerek nem látja át a játékait, inkább hozzájuk sem nyúl. Így igyekszem szellősen elhelyezni őket. Ha túl sok gyűlik össze, akkor a játékok egy részét elcsomagolom és néha megcserélem őket. 

3.) Nem szeretem az egy funkciós játékokat. Tök jó, hogy szép, színes, és zenél, de nagyon hamar ráun a gyerkőc, akkor meg minek tárolni?! Ugyanez a bajom, a már említett plüssökkel.

4.) Ma már szuper tároló dobozokat lehet kapni, a kislányom, mint szerintem minden gyerek, imád velük játszani, és könnyű bennük rendszerezni a fentiekben felsorolt típusú játékokat. :) 

Őszintén szólva, nekem hatalmas szívfájdalmam, hogy a nagy játék-áradatban esély sincs rá, hogy legyen egy kedvenc játéka! Úgy szerettem volna, hogy legyen egy kedvenc alvókája, plüss állata vagy babája, aki majd elkísérheti jövőre az oviba, de eddig még az új, mindig kiütötte a nyeregből a régebbit... Ez nálatok is így van, vagy csak nálunk?

Direkt nem soroltam a tv-t, telefont, tabletet a játékok közé, ugyanis nagyon ellenzem ezek használatát ilyen kis korban. Erről a témáról nem régiben olvastam egy jó cikket: "A mai gyerekek lesznek minden idők legmagányosabb felnőttjei" címmel.

Itt elolvashatjátok!

Köszönöm, ha sikerült a végéig kitartanod, remélem, hasznosnak találtad a cikket! :)