5 gyakorlati tipp, hogyan válasszunk egymáshoz jól illő textíliákat

2019.03.06

Van egy kérdés, ami szinte mindig megtalál, amikor lakásukat épp csinosítani készülő ismerőseimmel beszélgetek: szerinted ez a szín menni fog azzal, vagy az már túl sok lesz? Mivel szerintem ez egy olyan téma, ami nagyon sokunknak okoz fejtörést, gondoltam, megosztom veletek a személyes tapasztalataimat, hátha tudok picit segíteni. Lássuk csak:

1. Tipp: Mindig legyen alapkoncepciód! Válassz ki néhány színt, mondjuk hármat, amik neked tetszenek. Ehhez nagy segítség tud lenni a barkácsáruházakból ingyen beszerezhető festék minták. Tedd a színeket egymás mellé! Tetszenek így együtt? Ha nem vagy biztos a válaszban, vagy nem egyedül élsz, érdemes megkérdezni őket is! Az arányokra érdemes figyelni! Nem tudunk nagyot tévedni, ha betartjuk a következő arányokat: nagyjából 60%-nyi legyen neutrális szín, fehér, beige, 30%-nyi a másodlagos szín és a maradék 10% legyen a hangsúlyos szín.

2. Tipp: Divat és a Pinterest! Nézegessünk minél több lakásbelsőt akár Pinteresten, akár lakberendezési szaklapokban! Ha megtaláltuk a szívünkhöz legközelebb állót, akkor álljunk meg és elemezzük kicsit: mi az, ami a legkarakteresebb a képen? Milyen színeket, anyagokat használtak és milyen arányban? Ne próbáljuk meg egy az egyben visszaadni, amit látunk! Értelmezzük és szabjuk testre! :) Ha egyedül nem menne, szívesen segítek! 

3. Tipp: A nagyon steril unalmas lesz! A legtöbb ismerősöm - a skandináv és minimalista letisztultság jegyében - elköveti azt a hibát, hogy teljesen natúr, szürke, fehér, bézs, illetve bármelyik szín pasztell árnyalatát választja mindenhol, amik külön-külön mind gyönyörűek, együtt viszont élettelen hatású tereket eredményeznek. Ilyenkor támad az az érzetünk, hogy szép, szép, de valami hiányzik. Szóval csak bátran a színekkel! A fal, a padló és a bútorok visszafogottságát szuperül tudja ellensúlyozni egy-egy merészebb textil.

4.  Tipp: Óvatosan a minta halmozással! Elég sokféle mintát ismerünk: virágos, geometrikus, csíkos, anyagában mintás. Egy-egy mintás darab felfrissítheti a szoba hangulatát, ha nagyon egyedi, akár még fókuszpontként is szolgálhat! Arra érdemes odafigyelni, ha például már van hangsúlyos tapétánk, hogy "ne egyenek meg" minket a minták! Nem tudom, hogy egyedül vagyok-e ezzel, de nagyon szeretem nézegetni a béna lakáshirdetéseket. Sajnos sokkal több van belőlük, mint a jókból, úgyhogy nem kell nagyon sokáig keresgélni. A minta halmozásra rengeteg "kiváló" példát találhatunk ilyen oldalakon. A minta halmozás persze jól is elsülhet, inkább haladóknak való terep... ;)

5. Tipp: Használjuk a kedvenc festményeinket! Amióta tanultam színelméletet és barátkozom a színharmóniák létrehozásával, rá kellett döbbennem, hogy egy-egy festmény színeit bármikor el tudnám képzelni az otthonomban! 

+1 Tipp: Jól eső, amolyan "minden rendben és a helyén" van érzés, amikor az otthonunkban egységesség uralkodik: például van egy olyan képünk, szőnyegünk, ami tartalmazza a 3 fő színünket.

Köszönöm, hogy végigolvastad!

Ha tetszett, akkor kérlek segíts egy hangulatjellel, kommenttel, megosztással Facebookon. Ajánld ismerőseidnek, akikről úgy gondolod, hogy érdeklődhetnek a munkám iránt!