5 hiba, amit ne kövess el a felújítás során

2018.08.21

Ahogy azt a korábbi bejegyzésemből már megtudhattátok (aki még nem olvasta, itt megteheti), épp egy panellakás felújítása közepén járok. Nagyon izgalmas látni, ahogy napról napra egyre közelebb kerülünk a végéhez! Már alig várom, hogy elkészüljön! Ahogy a fényképeket mutogattam, és lelkesen ontottam a felújítással kapcsolatos infókat a barátnőim nyakába, egyikük feltette a nagy kérdést: "És nem félsz, hogy beleszeretsz?" A válaszom nem... ez már megtörtént! :)

Emlékszem, amikor kislány voltam, általános kisiskolás forma, nagy divat volt szülinapi zsúrt tartani és persze menőség volt minél több helyre meghívást kapni. Amikor ajándékvásárlásra került a sor, Anyukám annyit mondott: "olyat válassz, aminek te is örülnél!". Ez egyébként a mai napig jól működő technika számomra. A lényege csupán ennyi: csak az tud örömet okozni, akár saját magunknak, akár másnak, amibe egy kicsit beleszerettünk, amibe beletettük az energiánkat, a kreativitásunkat, a szívünket. 

Ez életem első lakása, amit home staging-elni, vagyis eladásra szeretnék felkészíteni. Nem értek hozzá, annyit tudok róla, amit az egy napos tanfolyamon Patríciától (MSP Design - korábbi bejegyzés itt olvasható) hallottam, illetve amiket azóta hozzáolvastam a témában. Így gondolhatjátok, hogy triplán izgatott vagyok (szívesen veszek minden hozzáértő, és/vagy segítő véleményt)! Na de ne szaladjunk előre, egyelőre még csak a felújításnál járunk! 


Lássunk öt olyan hibát, amit minden felújítás előtt álló igyekezzen elkerülni!


1.) Nem határozod meg, hogy mi a felújítás célja! Említettem már, hogy a home staging és a lakberendezés két nagyon eltérő dolog, ami a következő példán keresztül szerintem jól szemléltethető. Alapvető kérdés, hogy mi a cél: saját otthonunk megteremtése, vagy egy termék vonzóbbá tétele, hogy könnyebben eladhatóvá váljon. Példámból kiindulva, ha most saját célra újítanék fel, akkor sokkal merészebb falszíneket és vad mozaikcsempéket választottam volna. Így viszont maradtam inkább a bézs, barna árnyalatoknál, letisztult felületeknél annak reményében, hogy ez majd a közízlésnek jobban megfelelő lesz. 

2.) Rosszul határozod meg a költségkeretedet! Sajnos az a szomorú tapasztalat, hogy a költségeket valahogy mindig alul értékelem én magam is, úgyhogy igyekszem ráhagyásokat hagyni a büdzsében, hogy ne érhessenek kellemetlen meglepetések (úgyis fognak, de igyekszem minimalizálni ennek esélyét amennyire csak lehet).

3.) A felújítási prioritások meghatározásának elmaradása! Ha korlátos a keret, akkor főleg érdemes meghatározni, hogy mi is a kihagyhatatlan és mi az, ami maradhat akár későbbre is. Nincs is rosszabb a félkész munkafolyamatoknál! (Home staging-nél egyenesen elfogadhatatlan.)

3.) Tervek nélküli vaktában lövöldözés! Nehéz dolog teljesen nulláról kezdeni egy lakás megálmodását, és mindenben dönteni, viszont rettentő könnyű belezavarodni a rengeteg ötletbe és részletbe, ezért érdemes terveket készíteni. Én szeretem először a színeket kiválasztani (ezt a módszert használtam anno, amikor a kislányom szobáját készítettük elő). Erre tökéletesen alkalmas, és egyúttal egyszerű is begyűjteni a nagyobb barkácsáruházakból ingyenesen elhozható festék színkártyákat. Én 4-5 egymással passzoló színt válogattam össze. Ezek az alapszíneim. Ha az alapanyagok ezekkel harmonizálnak (csempe, járólap, falszín, bútorok, stb.), akkor olyan nagy gond már nem lehet.

4.) Komolyan veszed a mester válaszát arra a kérdésre, hogy mikor fog elkészülni. Biztosan vannak kivételek és tőlük sűrűn elnézést is kérek, de általános probléma, hogy a felújítás a sokrétű, egymással összefüggő, vagy egymásra épülő munkafolyamat miatt szinte mindig csúszik. Ezzel érdemes már a legelején így kalkulálni, mert rengeteg idegeskedést spórolhatunk meg.

5.) Elfelejtjük, hogy a felújítás egyenlő a kosszal és a kupival. Nyilván a legjobb, ha a felújítás nem lakott ingatlanban zajlik, de ezt sajnos ritkán sikerül megvalósítani. Jobb erre előre felkészülni (főleg lelkileg), meg egy csomó takarófóliával!

Végezetül pedig néhány kép a felújítás jelenlegi állásáról: