5 olcsó tipp, amivel könnyebben eladhatod a lakásodat - home staging workshopon jártam

2018.08.01

Ezt a blog bejegyzést már régóta tervezem megírni, ugyanis új szerelem van kibontakozóban, még hozzá a lakberendezés iránt. Ez részben annak is köszönhető, hogy még decemberben részt vettem egy home staging, vagyis ingatlanfelkészítés workshopon az MSP Design szervezésében, ami kitörölhetetlen nyomot hagyott bennem. Részben pedig azért, mert elkezdtem az otthonra, mint önkifejező eszközre tekinteni. (Hasonló témájú bejegyzést itt olvashattok: Otthonod titkos üzenete - gondolatok Trom Kata Tér-lélek-tan című könyvéből, könyvéről)

Az otthon önmagunk tükörképe.

/Jennifer E. Smith/

Miért vettem részt? Mit tanultam? Kinek ajánlom?

Mivel az elmúlt időszakban rengeteget foglalkoztam lakberendezési ötletekkel, DIY projektekkel, ezért - a szuperül optimalizáló Facebook - feldobott egy fél napos workshop hirdetést, home staging témában, amiről ugyan akkor hallottam először, de mindjárt felkeltette az érdeklődésemet. Rövid hezitálás után úgy döntöttem, hogy ott a helyem! És milyen jól tettem! A workshoptól pontosan azt kaptam, amit vártam: inspirációt! Ebben hatalmas szerepe volt Patríciának (Dr. Somogyi Patrícia), az MSP Design megálmodójának, akinek sodró lelkesedése a téma iránt teljesen magával ragadott.

Volt, aki a saját lakását készült épp eladni, és azért jelentkezett, hogy ez minél gyorsabban és minél magasabb áron megvalósulhasson, volt, aki ingatlanértékesítőként vett részt, de volt, aki lakberendezőként, vagy, mint jó magam, lelkes amatőrként. Az elégedett arcokat elnézve, azt hiszem, mindannyian megkaptuk, amiért odamentünk.

Azóta én is jobban beleástam magam a témába, úgyhogy most szeretném megosztani veletek azt az

5 olcsó tippet, amivel könnyebben eladhatjátok a lakásotokat:

1.) Előszoba egyenlő: első benyomás! Az előszoba az első helyiség, amivel a hozzánk látogató "szembesül", úgyhogy kiemelten fontos a lakás megítélése szempontjából. Ha van rá mód, helyezzünk el egy széket, vagy valamilyen ülőalkalmatosságot, hogy a vendégünk könnyebben tudja le-, felvenni a cipőjét. Kedves gesztus, azt üzeni, örülünk, hogy itt vagy! Az illatosítónkat is jó, ha itt helyezzük el. Egy tükör, amibe indulás előtt még belepillanthatunk és egy kis polc, vagy szekrény nagyon jó szolgálatot tehet (például a kulcsainknak, táskáknak mindjárt lesz helye).

2.) Az otthonosság titka, hogy életet vigyünk a lakásba például friss gyümölcsök és virágok által. Az eladási hirdetési fotóinkat kiemelik majd mutatósságukkal, színeikkel, textúrájukkal. 

3.) Profi fotókat tegyünk a hirdetésbe! Nem annyira drága, mint amennyi időt és pénzt bukhatunk a béna (sötét, homályos, semmitmondó) fotókkal.   

4.) Játékosság, ötletesség a kiegészítők megválasztásában. Valami meg kell, hogy ragadja a vásárlót! Ez csakis a jó ízlésünkön múlik.  

5.) Teremts egységet! A DIY tapasztalatok itt jól jönnek! Egységes (nem feltétlenül egyforma!) lakástextíliákat magunk is varrhatunk például: párnahuzat, függöny, ágytakaró. Saját készítésű kép a falra, sütemény a konyhapultra. 

A lakberendezés úgy tűnik, hogy fontos szerepet kap az életemben, és ezáltal az Alkotóházon is, mert képzeljétek: lakberendező tanfolyamra járok! A hygge, az otthonosság és meghittség teremtésének művészete annyira magával ragadott, hogy szeretném kicsit jobban elmélyíteni a tudásomat benne. Az életben kevés annyira fontos dolog van, mint amit Tolsztoj fogalmazott meg ezzel a pár szóval: 

Boldog az, aki otthon boldog.

/Lev Tolsztoj/

Fontosnak tartom, hogy utolsó gondolatként azért az is szerepeljen itt, hogy a lakberendezés és a home staging, vagyis ingatlanfelkészítés két nagyon különböző dolog, de ez legyen már egy újabb bejegyzés témája.

(Fényképek forrása: Pinterest)