7 tipp a praktikus és esztétikus otthon kialakításához

2020.04.04

Ez a bejegyzés a cikksorozat második bejegyzése. 

Az első cikkből megtudhattad, hogy milyen körülmények között talált rám a lakberendezés. 

Amikor másfél évvel ezelőtt úgy döntöttem, hogy végre megteremtem azt az otthont, ami az elképzeléseimhez és a vágyott életemhez legközelebb áll, elég sok problémával kellett szembe néznem:

Végtelennek tűnő órákat töltöttem a Pinterest, és különféle lakberendezési magazinok bújásával, mégsem éreztem, hogy közelebb jutottam volna, SŐT egyre jobban összezavarodtam.

A lehetetlenül sok jobbnál jobb ötlet ott kavargott a fejemben, de aztán megszólalt a reálisabb énem: megéri vajon a befektetett pénz, idő, energia? Aztán, hogy végre haladósra fogjam, úgy döntöttem, hogy inkább konkrét bútorokat és kiegészítőket kezdek el válogatni, az talán mégis közelebb van a valósághoz: így megkezdődött a nagyobb (majd a kisebb) bútor- és lakberendezési áruházak, fürdőszoba stúdiók felkeresése. Ha nem kértem segítséget, azt sem tudtam eldönteni, hogy egyáltalán beférne-e az adott darab a szobába (a gigantikus terekben minden olyan picinek tűnik a bemutató termekben), ha meg segítséget kértem, mindjárt azt kérdezték, hogy mi az elképzelésem... 


Azt meg mennyire ciki már bevallani, hogy "hááát, valójában elképzelésem sincs, gondoltam majd itt megszólít valami, és hangosan kiabálni kezdi, hogy vigyééél hazaaa...".
Jó, jó persze, most még csak nézelődünk, majd otthon eldöntjük. Aztán elérkezik az a pillanat, amikor a halogatás és a rengeteg sorakozó kérdés már akkora teher, hogy muszáj meghozni a döntéseket. 


Két út van:

 • Erőt veszünk magunkon, elfogadjuk, hogy ebbe bizony pár munkaórát bele kell tenni, de meglátjuk benne azért a szépet is és egy idő után elkezd minden egy irányba mutatni. Megtaláljuk a stílusunkat, megismerjük a korlátainkat és mindezek mátrixában kihozzuk a lehető legtöbbet, megalkotjuk a számunkra elérhető és szerethető lakóteret, az otthonunkat. 
 • Segítséget kérünk. Néha elég csak egy kicsi segítség. Van, aki inkább átadja a teljes feladatot. Bármelyik illik is Rád, fordulj hozzám bizalommal! 

Addig is remélem, hogy ez a pár tipp segítségedre lesz a praktikus, ugyanakkor esztétikus otthonod kialakításában: 

 1. Mielőtt bármihez is hozzányúlnál, gondol végig, hogy az otthonod funkcionálisan kielégíti-e az igényeidet (igényeiteket)! Mire van szükségetek: szoktatok vendégeket fogadni, kell nagy asztal? Otthonról dolgozol? Néztek tv-t? Teregetni fogsz, vagy a szárítógépnek kell a hely? Gondold végig a szokásaitokat, térképezd fel, hogy mire van igazából szükségetek! Ne csak azt nézd, hogy mások hogy szokták, lehet, hogy a ti szokásaitok eltérőek.
 2. Nézz körbe kicsit kritikus szemmel: csak olyan tárgyaid (tárgyaitok) vannak, amiket valóban használtok? Amire nincs szükség, ne tartogasd! Gondolj bele, ha egy szobát simán meg tudnál tölteni a felesleges kacatjaitokkal, az annyit jelent, mintha egy lomtalanítás eredményeként egy nagyobb lakásba költöznétek!
 3. Teremts egységet! Ha mentettél le neked tetsző fotókat az internetről, esetleg kivágtál már pár enteriőrfotót magazinokból, akkor rendezd őket mappába és próbálj meg hasonlóságokat keresni. Lehet, hogy mindegyiken az tetszett, hogy sok benne a természetes anyag? Vagy mindig ugyanaz az egy domináns szín köszön vissza? Vagy az egyedi térelválasztók fogtak meg? Vonzódsz a vintage bútorokhoz? Ha megtalálod, a hozzád (hozzátok) legközelebb álló stílust (vagy stílusokat), illetve a színeiteket, nyert ügyed van! Valójában akkor érzünk egységességet (koherenciát), ha egy (vagy több, egymáshoz közel álló) stílusban tartjuk az elemeket, illetve valamilyen formában visszaköszön egy (vagy néhány) szín, motívum, textúra. Minél ötletesebben történik ez meg, annál játékosabb és izgalmasabb lesz az enteriőr.
 4. Adj hangsúlyt azoknak a tárgyaknak, amik fontosak számotokra! Lehet, hogy van egy képed, tálad, szőnyeged, terítőd, amit valaki számodra kedves készített? Esetleg egy kellemes nyaraláson ajándékoztátok meg magatokat egy különleges lámpával, vázával vagy vízipipával? Ha számotokra fontos és különleges, elő vele! Kereteztesd be, szerezz be pár hozzá illő apróságot, igazítsd a mintájához a párnahuzatot! Ha kiemeled, és hangsúlyt adsz az adott tárgynak, bárki jön hozzátok, te újra és újra elmesélheted azt a kellemes emléket, ami ahhoz kapcsolódik.
 5. Készíts hangulati ábrát! A hangulati ábra (vagy moodboard) valójában egy kollázs, ami nagyszerűen szemlélteti a várható összképet anélkül, hogy bevásároltunk volna. Itt bátran kalandozhatunk és kipróbálhatunk színeket, formákat, akár textúrákat is egymás mellett. (A moodboard-ról írt korábbi bejegyzésemet IDE kattintva olvashatod el.)
 6. Bátran a színekkel, mintákkal, textúrákkal! Általánosságban mindenre, de a lakberendezésre is igaz, hogy minél több információnk van valamiről, minél több tapasztalatot szerzünk, annál bátrabbak vagyunk. Nézegess ezért minél több lakberendezéssel kapcsolatos újságot, könyvet, blogot, inspirációs képeket! Kérdezz bátran akár szakembertől, akár lakberendezési témájú fórumokon, akár a boltokban!
 7. Keresd az egyedit, a kézzel készítettet! Ezt a tippet tartogattam a végére, mert számomra ez a legkedvesebb: Keresd mindig azt, ami számodra különleges, amihez érzelmek kötnek. Lehetnek ezek akár apróságok is. Lehet, hogy a bögregyűjteményed, aminek egy egész falat szánsz a konyhádban. Az is lehet, hogy ez egy kézzel írt recept a nagymamádtól, amit bekereteztetsz. Vagy a gyereked festménye. Egy régi bútor, amit te festettél át. Ha az otthonodra nézel, tükörbe nézel. Tetszik, amit látsz?

(A legalsó képet a három éves kislányom festette nekem anyák napjára. Én vagyok a rózsaszín, ő a kék fejű.)

Remélem, hogy hasznát fogod venni ennek a néhány tippnek! Azonban mielőtt nekiugranál a megvalósításnak, állj meg egy pillanatra! 

Készültünk Neked egy nagyszerű ajánlattal, de addig még

 • a következő bejegyzésből megtudhatod, hogy ki tud neked segíteni a lakástextiljeid kiválasztásában és 
 • hogy mik azok a leggyakoribb hibák, amiket könnyen elkerülhetsz, ha megfogadod a tanácsainkat!