7 tuti mód, hogy élményekkel újraformálva távozzanak a szállásról a vendégeid!

2020.10.29

Merj mást adni! - Élményszerűség és transzformáció a turizmusban

Ha valami, akkor most ez a bezártság megmutatja, hogy milyen viszonyban is vagyunk önmagunkkal. Szeretünk otthon lenni? Könnyen találunk célokat és elfoglaltságot? (Nem a mosásra meg a vasalásra gondolok, hanem azokra az el-elcsippentett fél órákra, amikor végre azt csinálhatjuk, amit MI szeretnénk!) 

Az élményszerűség, illetve újabban a transzformáció tudatos kutatása egy olyan trend, ami hatással van a turizmusra és a lakberendezésre egyaránt. Ennek köszönhetjük, hogy "otthon-wellness"-ben gondolkodunk, meg olvasósarokban és legyen minden egyszerű, kacatmentes, olyan pihentető, mint egy jó szállodában. Kérjük a hatalmas nyílászárókat a teraszra nyíló nappalinkra, mert elképzeljük, ahogy a nyári reggeleken a frissen facsart narancslé mellé szürcsöljük a kávét és harapjuk a barackot (lehetőleg egymás után, nem egyszerre)... 

Meik Wiking könyvében, Az emlékteremtés művészetében, leírja, hogy mekkora jelentősége van az első alkalmaknak, a különböző érzékszervekre való hatásnak, és a tudatos jelen megélésnek. Ezek azok a momentumok, amik jellemzően a legjobb emlékeinket alkotják. Amikor először síeltél, először láttad meg a tengert, először vitorláztál, először ültél repülőn. Nem részletezem, úgyis érted.

Ezek mind elég egyértelműek. De engedd meg, hogy eláruljam, hogy hol áll, vagy bukik minden élményszerzésre irányuló törekvésed: a kulcs a párbeszéd. Az élményteremtés KÖZÖS projekt! Nem egyirányú, hanem oda-visszaható. És nem egy szereplős, hanem kell hozzá a szállásadó és a vendég is.

Te megkérdezed a vendégeidet, hogy mire vágynak, mi tetszett nekik és mi volt az a momentum, amikor úgy döntött, hogy nálad foglal szállást? 

A mostani válság hatására valószínűleg a célcsoportodat újra kell majd definiálnod. Lehet, hogy egy részük, aki elveszíti az állását, vagy spóroló üzemmódra vált. De lesz majd egy olyan réteg is, akinek a spóroló üzemmód azt jelenti, hogy nem külföldre utazik, hanem belföldre. Az én legnagyobb reményem pedig abban van, hogy bővülni fog majd az a réteg, aki ezután a tudatosság felé fordul és kimondottan keresni fogja a belföldi lehetőségeket. 

Most pedig nézzünk néhány konkrét példát arra, hogy az utazó milyen formában keresheti azt a megújulást, lelki transzformációt, amitől azt várja, hogy jobbá teszi majd vele a saját, és remélhetőleg, mások életét. 

  1. Tanulás. Új készség, képesség elsajátítása.
  2. Túlélés. Például egy tanyán kipróbálni önmagát, hogy el tudna-e látni állatokat, növényeket, bírná-e a "strapát". Vagy belátást engedni bármilyen más szakmába, hogy túl tudná-e élni azt a helyzetet. Új perspektívába helyezheti a saját életéről, anyagi helyzetéről, munkabírásáról alkotott képét.
  3. Közösségi lét. Annak kipróbálása, hogy milyen lehet egy bizonyos közösséghez való tartozás. Ez lehet akár egy falu közösség is, aki belátást enged a szokásaiba, hétköznapjaiba, ünnepeibe.
  4. Önkénteskedés. Tudományosan bizonyított, hogy hihetetlenül sokat tud a boldogságérzetünkhöz hozzáadni, jellemformáló és önbecsülés-növelő tényező. Ez lehet mezőgazdasági jellegű, eperszedés, szüret. Önkéntes munka egy-egy fesztiválon, vagy szemétszedés. De miért ne lehetne a nyaralás része, hogy az utazó segít játszóteret felújítani, vagy mesét olvasni a helyi gyerekeknek? Nem csak Afrikában, meg a Fülöp-szigeteken van szükség segítségre! 
  5. Öko-szemlélet alakítása. Ez lehet bármi, ami szorosan kapcsolódik a környezetvédelemhez, megőrzéshez, fenntarthatósághoz. Minden kis lépés a nemes cél irányába haladás. Szóval olyasmit is idesorolnék, mint elektromos autó bérlése, vagy komposztáló a lakásban.
  6. Spiritualitás felfedezése. Itt lehet cél például a belső béke megtalálása, esetleg az életcélunk újraírása. Nyugodt környezet, kevés inger. Elvonulások, meditáció, vagy akár hosszú séták.
  7. Extremitás. Valamilyen szélsőséges helyzet, amiben kipróbálhatjuk magunkat. Az unalmasból a kalandba! Bázisugrás, vízi sportok, kalandparkok. 

Remélem, hogy hasznosnak találtad ezt a felsorolást. Van olyan ezek közül, amit fel tudnál használni a szolgáltatásaid bővítésére? 

Gyere, és csatlakozz a