9 karácsonyi hangulatemelő tipp a Gyetvai Designtól

2020.06.17

1. Ünnepi asztal

Amikor a karácsonyra, vagy az adventi időszakra gondolok, azonnal egy gyönyörűen megterített ebédlőasztal ugrik be. (Ha ünnepi terítőt kerestek, nagyon jó szívvel ajánlom Katát, aki egyedi méretre is elkészíti számotokra. A vele készített interjúmat IDE kattintva olvashatjátok.)

Az asztalközepet számtalan módon lehet díszíteni. Nekem sajnos nem túl nagy az étkezőasztalom, ezért inkább a tányérra, az evőeszközökre, a szalvétára helyezem a hangsúlyt.

Az idei év kedvence számomra az arany evőeszközök, a piros masni a széken, és a díszgömbök az üvegvázában. Mind-mind nagyon egyszerű, ugyanakkor nagyon látványos megoldások!

Arany evőeszközöket sajnos csak igen borsos áron találtam, arany süteményes villák és kanalak viszont előfordulnak a régiség boltokban (egy korábbi interjúmat a Sandi Antikvitás ügyvezetőivel IDE kattintva olvashatod).

2. Hova tegyük a karácsonyfát?

Ez általában csak az első évben szokott kérdés lenni, mert ha megtaláltuk az ideális helyét, azon már nem nagyon szoktunk változtatni. A karácsonyfa csodás fókuszpontot tud képezni, a legszuperebb, ha körbe is lehet járni, de ezt a luxust csak kevesen engedhetik meg maguknak. Ha ideiglenesen át is kell kicsit rendezni ahhoz a szobát, hogy elegendő helyet csináljunk a fának, mindenképpen megéri, mert azonnal a szoba éke lesz.

3. A karácsony színei

Azt szokták mondani, hogy karácsonykor nem létezik olyan, hogy túl sok! Arany, ezüst bronz, a lényeg, hogy csillogjon! 

4. Hangulat fények: gyertyák, fényfüzérek

A karácsonyi hangulat kötelező elemei a meleg fényű, apró, világító gömbök, csillagok, ledfüzérek. Ha a természetesebb dolgokat kedveljük, most hivatalosan is itt az ideje a gyertyáknak, mécseseknek!

5. Bejárati ajtó díszítése

Korábban írtam már egy bejegyzésemben arról, hogy mennyire árulkodó szociális szempontból a bejárati ajtó (és környékének) díszítése. (A bejegyzést IDE kattintva olvashatod el.) Pár szóban összefoglalva annyiról volt szó, hogy a bejárati ajtónk díszítettsége árulkodik arról, hogy mennyire vágyunk mások társaságára.

A téli hideg időben (ezt csak emlékezetből írom...) felértékelődnek a kisebb családi, vagy baráti körben megélt pillanatok. Szóval jelezd a világ felé, hogy szívesen látsz vendégeket és dekoráld az ajtódat kopogtatóval (ha még nincs, magad is elkészítheted, az általam összekészített DIY-készítsd magad csomag segítségével, amit a "webáruház" menüpont alatt találsz meg)

6. A kevesebb néha több...

Tudom, tudom, a karácsony a túlzásokról szól: sokat eszünk, sokat szórakozunk, sokat pihenünk és ez a túlzás a dekorációban is visszaköszön. Én mégis inkább arra buzdítalak benneteket, hogy ne a tárgyakat halmozzátok, hanem az élményeket. És az ajándékvásárlásnál is keressétek azt, ami valóban hiányzik, ami segítség, ami boldoggá teszi a másikat.

7. Élmények 

A december élmények szempontjából egy kiemelt időszak. Ha van gyerek, akkor minden a Mikulásról, Jézuskáról és az angyalkákról szól. Rengeteg olyan programlehetőség van, ahol találkozhatnak a Mikulással. Felnőtteknek számtalan lehetősége nyílik jótékonykodni, kedveskedni, vagy megélni a közösséghez való tartozás élményét a templomban. Ilyenkor nem kell okot keresni, egyszerűen csak lepjük meg a másikat valami kis figyelmességgel: mondjuk egy forró csokival a Vörösmarty téren, vagy egy közös karácsonyi dekoráció készítéssel töltött délelőttel. 

8. Ízek, illatok, zene

Az én családomban hihetetlen jelentőséggel bírnak az étkezések: a karácsonyi menü és a mindenféle sütemények. Ez az időszaka annak, amikor mindenki előrukkol valami újjal is a hagyományos ételek mellett. 

Mi is lehetne karácsonyibb a forralt bor, a mézes kalács vagy a mézes puszedli illatánál? Jaj, de tudom: a szegfűszeggel díszített narancsé!

Ha pedig gondot okoz összeválogatni a karácsonyi dalok listáját, akkor ajánlom a Karácsony FM online rádiót, ahol folyamatosan karácsonyi zenék szólnak.

9. Családi tradíciók és ezek megörökítése

Amióta megszületett a kislányom (december 21-én tölti a négyet), azóta felértékelődtek a családi kis tradícióink. A közös mézeskalács sütés, a Mikulással való találkozás és mi a fát is együtt díszítjük. Rettentő izgatott már most, gyakorlatilag minden miatt, ami decemberben fog történni. Nem vagyok híve a karácsonyi beállított képeknek (ezért is örültem nagyon, amikor láttam, hogy Gáborék -Hajdú Gábor Photography végre spontán képeket készítenek a gyerekekről mézeskalács sütés közben. A velük készített korábbi interjúmat ITT olvashatjátok.), ám mégis mindig a papír alapú fotóknak örül mindenki a legeslegjobban. Mi is lehetne szebb dekoráció, mint egy karácsonyi fotó a családról a nagyiék komódján? 

Kívánom, hogy idén te is találd meg önmagadban azt a naiv, gyermeki örömöt, ami varázslatos ruhába öltözteti majd ezt a gyönyörű ünnepet!