A 2019-es lakberendezési trendeket követni annyit jelent: megmutatni önmagad - Mads Arlien-Soborg

2020.04.21


Ha már régebb óta velem vagy itt a blogon, vagy elolvastál pár korábbi bejegyzést, akkor nem árulok el nagy titkot azzal, ha azt mondom, hogy szerintem elsöprő erő van a folyamatos fejlődésben és tanulásban. Ezért is tartom fontosnak, hogy kilátogassak a szakmai vásárokra, rendezvényekre. Ezt tettem tegnap is, amikor a lakberendező tanfolyami volt padtársammal karöltve bevettük a S/ALON Kiállítást. 

A S/ALON-ról tudni érdemes, hogy második alkalommal került megrendezésre, és inkább szól a design szerelmeseinek, semmint az aktív felújítóknak. Épp ezért, nem is fárasztanálak benneteket azzal, hogy olyan képeket mutogatok, amiken ugyan csodaszép bútorok, installációk vannak, de inkább nézegetni jó, gyakorlati haszna azonban kevés.

Amiről viszont írni szeretnék, az két interjú, ami az IDdesign újságjában jelent meg, és tökéletesen visszaadta azt a szemléletet, amit én is képviselek mind az életben, mind pedig a lakberendezésen belül.

Az első interjú egy trend és életstílus szakértővel készült, Mads Arlien-Soborggal. Tőle idéztem a címben, miszerint a 2019-es trendek egyet jelentenek azzal, hogy mutassuk meg önmagunkat, vállaljuk fel az egyediségünket. Szerinte 2019 trendjeinek hívószavai a nemzetköziség, a globális hatások, az exkluzivitás és luxus, a kényelem és jólét, a funkcionalitás és flexibilitás. 2019 végre meghozza a bátrabb színhasználatot, a sötét árnyalatokat, mélyebb színeket a korábbi évek pasztell árnyalataihoz képest. Tarkítja a palettát egy kis '70-es évekbeli visszatekintés, ami leginkább a színekre van hatással: jönnek a barnák, narancsok, vörösek (mindjárt bevillant Leo bőrzakója és barna felsője a Volt egyszer egy... Hollywood plakátjáról).

A trendszakértő szerint 2019-et leginkább az olyan egyedi, személyes otthon kialakítása iránti vágy jellemzi, amire nincs akkora hatása az aktuális divatnak, mint inkább a saját történetünknek és személyiségünknek. Legyen különleges, és egyedi. Óriási hangsúlyt kapnak az érzelmek, vagyis, hogy az enteriőrbe illesztett adott tárgy milyen érzelmeket vált ki belőlünk. 

Ma a tapasztalat és az egyéniség kiemelt értékkel bír. Nagyobb értékkel, mint az anyagi javak.  

Louise Kronborg lakberendező nagyjából ugyanezt mondja: "Mind azt akarjuk, hogy az otthonunk tükrözze a személyiségünket."

Ő is kiemeli az ingatlanban élők személyiségének a fontosságát. Ő is hisz a régi és új dolgok keverésében, főleg, ha sokat jelent számunkra az adott tárgy. 

Louise azt mondja, az otthonosság titka abban rejlik, hogy az otthonod mennyire illik a személyiségedhez. Azt tanácsolja, hogy tisztázzuk magunkban az értékrendünket és hagyjuk, hogy a személyiségünk beragyogja a lakóterünket.

A "mix&match" trend (keverd és párosítsd szabadon) előnyeit leginkább a következőkben látja: ha összekevered és újra párosítod a stílusokat és textúrákat, azzal új életet vihetsz az otthonod falai közé, amik aztán egyediek lesznek és tökéletesen tükrözik a személyiségedet. Ha márványt, bársonyt, vagy rezet használsz otthonod dekorálására, azzal beviszed a luxust és a jólétet a hétköznapjaidba. Ha meghitt hangulatot akarsz teremteni, akkor vegyítsd a számodra kedves tárgyakat, hogy azok biztonságot és nyugalmat árasszanak. Halmozd a plédeket és párnákat a pihentető és hívogató atmoszféra elérése érdekében.

Az egységességet az azonos színárnyalatok használatával éri el, amit viszont szívesen tör meg eltérő típusú anyagok használatával. 

Remélem, hogy a rövid kis összefoglalóm elnyerte a tetszésedet! 

Ha igen, akkor figyelj, mert 2019. október elsejétől egy nagyszerű ajánlattal várlak! 

Kövess Facebookon és olvasd a blogot, hogy semmiképp se maradj le róla!