A 30 napos egyszerűbb gyermekkor kihívás

2018.05.05

A Facebook-on találtam rá a 30 napos egyszerűbb gyermekkor kihívásra (The 30 Day Slow Down Childhood Challenge), aminek jelenleg több, mint 3700 követője akadt szerte a világon. Még nagyon az elején, a hatodik napnál járunk (érdemes csatlakozni!), de máris nagyon sok érdekességet olvastam.

Nem is feltétlenül maguk a napi kihívások azok, amik annyira magukkal ragadtak (amiknek egyébként a nagyszerűségük az egyszerűségükben rejlik), sokkal inkább az a rengeteg anyuka, aki Svédországtól az Egyesült Államokig, Indiától Angliáig, Dél-Afrikától Oroszországig mind-mind ugyanarra panaszkodnak: felemészti őket a rengeteg teendő, a rájuk nehezedő elvárások terhe és éppen arra nem jut idejük és energiájuk, amit a leginkább szeretnének: hogy meghitt (hygge) pillanatokat éljenek át a gyerekeikkel, a családjukkal.

Egy anyuka abban kérte ki a véleményünket, hogy mit tehetne az ellen, hogy hiába szakít időt a gyerekekkel való játékra, közben csak arra tud gondolni, hogy még ezer dolga lenne, fut a lakás, mi lesz a vacsora, és a többi, és a többi...

Egy másik anyuka elmesélte, hogy épp az aznapi kihívást szerette volna teljesíteni (mesét olvasni a gyerekekkel), de lent felejtett valamit, így a kisebbig gyerkőccel a kezében lerohant, és elestek. Szerencsére nem lett egyikőjüknek sem baja, de belátta, hogy ez egy intő jel volt, hogy lassítania kell!

Az oldal angol nyelvű, több, angolul csodálatosan beszélő magyar anyuka is csapattag. Csak bátorítani tudok mindenkit, hogy csatlakozzon, ha ideje engedi... :)

A téma iránt érdeklődőknek magyar oldalak közül jó szívvel ajánlom a Maison blog- minimalista életmód blogot. Bitay Andi, a minimalista anyuka írásai mindig letisztultak, tartalmasak, nagyon élvezhetőek, illetve szuper gyakorlati tippeket kínál olvasóinak. Az általa létrehozott zárt csoportban a Parenthood Simplified - Tudatos szülők csoportjában további, gyerkőc specifikus egyszerűsítési elveket, gondolatokat, tippeket oszthatnak meg egymással a csoport tagjai. Itt bukkantam rá erre a 30 napos kihívásra is!  

Aki - velem együtt - még mindig nagyon szeret papíralapon olvasni, annak jó szívvel ajánlom Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor című könyvét.

Ez a könyv arról szól, miként csökkenthetjük gyermekeink életében a fékevesztett tempót, a stresszt, a képernyők uralmát, a tárgyak, tevékenységek és tagolatlan információk sokaságát, melyek anélkül árasztják el és teszik függővé őket, hogy igazi örömet nyújtanának nekik.