"A csomagolás is lehet az ajándék része" - interjú József Nikolettel, a Bogból Masni blog szerzőjével

2017.09.23

A Bogból Masni elnevezésű blogodat 2016 augusztusában indítottad. Mi inspirált a blog elindítására?

Amikor a lányom megszületett, a vele való törődés eleinte minden energiámat lekötötte. Ahogy azonban egyre nagyobb lett, és kialakítottuk a rutinunkat, akadt a napomban egy bizonyos mennyiségű idő, amit szerettem volna értelmesen eltölteni. Eleinte azonban nem találtam az utam. Tudtam, hogy valami kreatív dolgot szeretnék csinálni, de semmihez nem éreztem igazi tehetséget magamban. Abban is többé-kevésbé biztos voltam, hogy bármit is csinálok majd, szeretnék róla blogolni. Végül egy este leültem egy darab papírral, és nekiálltam kiírni magamból az ötleteimet, hogy mivel foglalkozhatnék. És egyszer csak megszületett az ajándékcsomagolós blog gondolata. A Bogból masni első formája 2016 januárjában indult el egy ingyenes blogfelületen, de akkor viszonylag hamar félbemaradtak a posztok. Most már tudom, hogy azért, mert nem volt valódi terv az ötletem mögött. Tavaly augusztusban azonban valahogy mégis kerek lett a kép a fejemben, hogy mit is szeretnék kezdeni, így - kicsit a saját magam motiválására is - megvásároltam a www.bogbolmasni.hu domaint, tárhelyet vettem hozzá, és azóta igyekszem heti rendszerességgel posztolni.

Miben nyújt segítséget az oldalad az olvasóidnak?

A Bogból Masni kifejezetten az ajándékcsomagolás témakörével foglalkozik. Természetesen alkalmanként (főképp karácsony környékén) sok ilyen témájú cikket lehet találni, és külföldi oldalakon is számos jó ötlet kering. Mindezzel azonban két probléma van: 1. ajándékozni nem csak karácsonykor szoktunk, hanem számos más alkalomkor is; 2. magyarul sokkal kevesebb információ érhető el, mint angolul. A Bogból Masni ebben szeretne segíteni: remélem, hogy idővel egy olyan gyűjteményt tudok létrehozni, ahol bármilyen alkalomra lehet csomagolási ötleteket találni.

Ma már szebbnél szebb díszzacskók sorakoznak az üzletek polcain. Ha meg kellene győznöd, hogy válasszam az időigényesebb megoldást és csomagoljam be magam az ajándékomat, mivel érvelnél?

Az ajándékzacskók valóban szépek, és számos alkalomra megfelelőek, csak épp alig van bennük egyediség. Számomra egy becsomagolt ajándék, legyen az akármilyen "béna" csomagolás is, azt jelképezi, hogy az illető időt szánt az ajándékomra, vagyis rám is. És ez olyasmi, amit - szerintem - ajándéktól függetlenül értékelni kell.

A csomagolási technikákat rövid videók formájában "nyújtod át" a követőidnek. Van segítséged ezek elkészítésében? Mennyi előkészülettel és utómunkával jár egy-egy ilyen videó elkészítése?

Azért ezt így nem mondanám. :) Alapvetően inkább írásban, fényképes tutoriálokkal dolgozom, de valóban kísérletezem a videóval is, és szeretném ezeknek a mennyiségét növelni, mivel a témám jobban átadható ilyen formában.

A blog anyagainak elkészítésében nincs közvetlen segítségem, általában akkor dolgozom, amikor a lányom alszik, de a párom támogatja a munkámat, és igyekszik lefoglalni a lányunkat, ha alvásidőben nem végzek valami feladatommal, de szeretném befejezni. A bejegyzésekre, videókra fordított idő elég változó, nagyban függ az adott csomagolás bonyolultságától, és főképp amiatt hosszadalmas, mert a képek elkészítéséhez meg kell szakítani a csomagolási folyamatot, és "beállítani a terepet". Most már szerencsére kezdek egy kis rutinra szert tenni, így azért valamivel gördülékenyebben megy a folyamat. A szerkesztés és az írás is igénybe vesz néhány órát, úgyhogy összességében egy-egy anyaggal három-négy napot elszöszölök, mire teljesen összeáll. Főképp ez az oka, hogy egy héten csak egy bejegyzés készül. Ennyire tudok időt szakítani.

Hogy képzeljük el nálatok a születésnapokat, karácsonyokat? Hetekkel korábban elkezded az ötletelést és senki nem meri kibontani az ajándékokat, mert "túl szép" a csomagolása?

Nem gondolom, hogy az ajándékozás nálunk másképp zajlik, mint egy átlagos családnál. A blog témájától függetlenül is mindig igyekeztem megfelelő ajándékokat találni, és szeretem őket szépen, igényesen becsomagolni, de az igazán kreatív projektek inkább a blognak készülnek... Mindenesetre "túl szép kibontani" csomagolás biztosan nem készül. :) (Egyébként tavaly karácsonykor megmutattam a saját csomagjaim egy részét, aki kíváncsi, a Karácsonyi kihívás videóiban megnézheti őket.)

Van kedvenc technikád? Olyan jegyek, amik a leginkább jellemzőek rád?

Nem hiszem, hogy lenne ilyen, ha csak azt nem tekintjük annak, hogy kerülöm a műanyag szalagokat és az ajándékzacskókat. Egyébként szeretem masnival dekorálni a csomagokat, de nincs saját, titkos technikám, viszont a blog miatt én is sokat tanulok, amit aztán szívesen alkalmazok a saját csomagokon.

Van olyan "csomagolásod", amit megtartottál, mert arra vagy a legbüszkébb? 

A méhecskés csomagolás még megvan, mert olyan kis vidám, szeretek ránézni, de ha szüksége lesz a dobozra, szét fogom bontani azt is. Emellett van egy csomagolópapír, amire a lányom rajzolt az édesapjának, azt párom eltette emlékbe.

A csomagolásaid mennyire követik az éppen aktuális trendeket akár szín, akár formavilágukban?

Egyelőre nem gyártok annyi anyagot, hogy trendeket tudjak követni. Amikor témát választok, inkább a hasznosságot tartom szem előtt, azt, hogy az útmutatásaim alapján mások is meg tudják valósítani az adott csomagolást.

Mit szeretnél elérni a blogoddal? Mi az, amit elérvén büszkén hátradőlnél és azt mondanád, hogy igen, erre vágytam, amikor elkezdtem?

Azt, hogy mások is felismerjék, hogy a csomagolás is lehet az ajándék része, a törődés egy formája. Remélem, hogy a blog segít abban, hogy mások is szívesebben szánjanak erre időt. Éppen ezért már az is boldoggá tesz, ha valaki elmeséli, hogy a blogon olvasottak/látottak alapján becsomagolt valakinek egy ajándékot. A hátradőlésről azonban nem álmodozom, hiszen annyi mindent szeretnék még megmutatni, kipróbálni, megvalósítani!

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

Több ötletem is van, de sokról még nem szeretnék beszélni. Ami biztos, hogy szeretnék több videós tutoriált készíteni, és persze folyamatosan készülnek a bejegyzések is.