A fürdőszoba "megtisztulása" - Így tettem rendbe a fürdőszobát

2018.07.27

A fürdőszobáról az a régi vicc jutott eszembe, amikor a gyerek megkérdezi anyukáját: "Anya, ha fürdés után tiszták leszünk, akkor a törölközőt miért kell kimosni?". Erre sajnos még nem jöttem rá, de arra igen, hogy amikor a fürdőszobát és a wc-t hetente (legalább) egyszer alaposan kitakarítom, akkor sokkal rövidebb időt vesz igénybe, ha nem kell ezer samponos, meg tusfürdős flakont ide-oda pakolgatni, hogy a tisztításra váró felülethez jussak... Ebben a bejegyzésben szeretném megosztani veletek, hogy én hogyan lomtalanítok a fürdőszobámban.

(Kép forrása: Pixabay) 

Nem untatnálak benneteket a részletekkel, de van egy nagyon jól bevált kis 25 perces rutinom (igen, lemértem...), amit hetente elvégzek a fürdőszobán és a wc-n. Mióta megszületett a kislányom, külön kihívás volt a fürdő takarítása, mert ott mindig komoly fertőtlenítőszerszag terjeng, plusz extrán kell vigyázni a kíváncsiskodó, mohón a Flóraszept után kalimpáló kis kezekre (igen, nálam a citromos Flóraszept az aduász, majdnem mindent ezzel takarítok, hogy ne legyen 30 különböző fertőtlenítőszer a szekrényben, ezen kívül wc-fertőtlenítő, ablaktisztító, és fertőtlenítő kendőm van mindig). Azért is mértem le, hogy hány perc alatt tudok végezni, mert ezt mindig igyekeztem az alvásidejére időzíteni.

Szintén a kislányomhoz köthető, hogy sokkal kevesebb kozmetikumot használok, mint a húszas éveimben. Régebben minden testrészemre külön krémet használtam: arcra, szemkörnyékre, testre, kézre, narancsbőrre, sarokra... még leírni is sok. Aztán megérkezik a rózsaszín illatú kis csomagocska és az anyuka élete teljesen felborul. Még ilyen szempontból is. Mellőztem a parfüm, és minden erősebb illatú krém, hajhab, hajspray (hajvégápolóolaj, hajpakolás, körömlakklemosó, alapozó, stb., stb.), szóval kemikália használatát és ma már majdnem mindenből egyszerűen csak Babát használok. Így nagyjából megelégszem egy tusfürdővel, egy testápolóval, egy samponnal, egy hajhabbal, fogkrémmel. Ha a húszas éveimben valaki azt mondta volna, hogy így lesz, tuti, kiröhögöm.      

Van (volt... tudjátok, rózsaszín illatú csomagocska érkezése előtt) egy titkos szenvedélyem: a sminkelés. Az esküvőm előtt úgy döntöttem, hogy a sminkemet magam fogom elkészíteni, ezért elvégeztem egy egy napos tanfolyamot, ahol megtanították, hogyan sminkeljem magam széppé. Ezt minden nőnek csak ajánlani tudom, szerintem rettentő hasznos tudás a főzés és a zokni stoppolás mellé. Na de hogy visszakanyarodjak az eredeti témánkhoz, ez a szuper hobbi, rengeteg kellékkel is járt. Mivel a hétköznapokban csak nagyon minimális sminket használok, ezért van egy kis neszesszerem a leggyakrabban használt dolgaimmal (BB krém, szemceruza, szempillaspirál, szemöldök ceruza) és egy neszesszer (értsd: utazóbőrönd) minden más, ritkán használt eszköznek, kozmetikumnak. 

Engedjetek meg egy rövid gondolatot a gyerek fürdős játékairól: maximum egy műanyag kosár. Ennyi. A kedvencek a vödröcskék, meg a Duplo figurák (igen, bírják a vizet), meg egy-két apró játék Kinder-tojásból. Egyébként előfordult már, hogy elfelejtettem a játékokat és a habbal, meg a vízzel is tökéletesen eljátszott. Sanyarú gyermekkor... 

Elég nagy problémának tartom, hogy a nyitott polcok nagyon elterjedtek. Semmi sem indokolja szerintem, de természetesen nekem is az van. Porosodik minden, kupis benyomást kelt és a kézmosásra igyekvő vendégünk indokolatlanul sok intim információhoz juthat velünk kapcsolatban, ami zavaró lehet neki is, nekünk is... 

Kép forrása: Pixabay

Most már, hogy el tudjátok nagyjából képzelni, hogy miket tartok ebben a helyiségben, térjünk rá az előző bejegyzésemben boncolgatott kérdésre, vagyis, hogy mit árul el rólam a fürdőszobám! Azt egészen biztos, hogy a cuccaim nagy részét már évekkel ez előtt ki kellett volna dobnom, de akkor még nagyon ragaszkodtam hozzájuk. Ma már követem Marie Kondo elméletét (róla is írtam már korábban itt), miszerint, ha egy tárgy nem okoz - bármilyen formában - örömet, akkor megválok tőle (könnyebbség, hogy sok mindennek a szavatossága is lejárt már). Ezt eldönteni nem mindig könnyű! Több üres dobozt is őrizgettem, mert számomra fontos személytől kaptam, vagy egyszerűen csak jó emlék fűzött hozzá... Ezt úgy hidaltam át, hogy lefényképeztem őket, de aztán menniük kellett! Így lett a mai napom eredménye egy teli zsák szemét, egy pelenkás doboznyi ajándék és egy rendezett fürdőszoba! Juhuu! Annyi hely szabadult fel, hogy még egy nagyobb virágot is be tudtam költöztetni, amitől sokkal barátságosabb és élettel telibb lett az összkép! 

A rendszerezést mindenki más logika szerint végzi el, de leírom az enyémet, hátha segít: 

- a leggyakrabban használt dolgok legyenek mindig kéznél

- a gyerek dolgai legyenek a számára elérhető magasságban (A fogkeféjét és a fogkrémét is át kellett csoportosítanunk a mosdóról, mert annyira tetszett neki, hogy saját polca van, hogy minden fontos dolgát ott szerette volna tudni. Kétévesek önállósága. Világos.)

- külön piperetáskákba rendeztem tematikusan: a körömápoláshoz szükséges dolgokat, a lábápoláshoz szükséges eszközöket, a smink cuccaimat, stb.

- a fiókon belül rendszerezőnek üres fülpiszkálós dobozokat használok a hajgumiknak, a hullámcsattoknak

- szintén tökéletes rendszerező az átlátszó doboza miatt a Ferrero Rocher (bonbonos) doboz... ;) 

Számomra a fürdőszoba (a konyhával karöltve) árulkodik a legtöbbet az ott lakókról. Én azt szerettem volna, ha az enyém szerényen azt suttogja: "tiszta és rendezett vagyok". 

Mielőtt nekivágtam volna a feladatnak, inspiráló bejegyzésre bukkantam itt, a Maison blogon, olvassátok el Ti is!

De vajon mi köze a fürdőszoba rendjének és tisztaságának a hétköznapi szinten megélt hygge-hez? Számomra az elalvás előtti ellazult állapot nem képzelhető el egy kellemes, forró zuhany nélkül. Szeretem a kis rituáléimat, amik mind-mind segítenek a nap lezárásában, illetve reggel az elindításában. A fürdőszobám tiszta, rendezett, otthonos, ahol végre elengedhetem magam. Persze kár lenne figyelmen kívül hagyni, hogy nem vagyunk egyformák! Teljesen megértem, ha szereted a szép csomagolású parfümöket, piperecuccokat esztétikusan elrendezni, ha nem akarsz megválni az ajándékba kapott kedves emlék dobozától. Ha így érzed magad jól, akkor számodra ez a helyes út! A saját nyugalmát mindenkinek önmagának kell megtalálnia, nincs egy helyes megoldás! 

Két kérdést gondolj végig: a te fürdőszobád mit árul el rólad?

Ezzel te meg vagy elégedve?