A lakberendezés, "csak" a ruha- akit felöltöztetsz, az maga az otthonod! - avagy miért fontos tisztában lenni a stílusunkkal és a színeinkkel

2020.06.17

Amíg huszonévesen a csinos ruhák, menő táskák és cipők voltak számomra a MINDEN, most a harmincas éveimet taposva éppen ezt jelenti számomra a lakberendezés. Évekig dolgoztam rajta, de ma már tökéletesen tudom, hogy melyik boltban kell keresgélnem a hozzám leginkább illő ruhadarabokat, és azt is tökéletesen tudom, melyik bolt teljesen reménytelen számomra, és azt is sikerült elérnem, hogy a vállfán lógó ruháról a színe és a fazonja alapján szinte 100%-os bizonyossággal meg tudom mondani (próba nélkül is), hogy jól fog-e állni vagy sem. Már odafigyelek, hogy ne fogyasszak túl, és igyekszem tartós, sok funkciós darabokat venni.

Szerintem komoly összefüggés van az öltözködésünk és az otthonunk berendezése között, hiszen - jó esetben- van egy felvállalt énképünk, ami tükrözi, hogy mit gondolunk a világról, hogy hová helyezzük magunkat benne és mindebből mit szeretnénk megmutatni másoknak.

Az, hogy ki, mennyire ismeri önmagát és a saját igényeit, preferenciáit, egyénenként változó. Mégis úgy, ahogy gyakorlatilag az élet bármely területén, a tudatosság a lakberendezésben is rengeteget tud segíteni. A képlet egyszerű: ha tudjuk, mit akarunk, nagyobb valószínűséggel fogjuk "megkapni", mint ha fogalmunk sincs róla.

Az otthonunk berendezése során milliónyi döntést kell meghoznunk, amik sokkal könnyebben mennek, ha konkrét elképzelésünk van az összképet illetően.

A lakberendezés, "csak" a ruha. Akit felöltöztetsz, az maga az otthonod. Az otthon szimbolizál minden területet, ami fontos az életben: az egészségedet, a fittségedet, az intellektuális életedet, a szociális életedet, a szülői mivoltodat, az anyagi lehetőségeidet, a munkádat, a szerelmi életedet. Bármit, ami számodra fontos.

Amikor egymásra találtunk a lakberendezés és én, éppen egy önismereti folyamat hullámvölgyének legalján ücsörögtem. Abban a fájdalmasan nehéz időszakban, fogalmam sincs, hogy honnan, de rám tört egy megingathatatlan bizonyosság: úgy éreztem, ha otthon minden a helyére kerül, akkor az életemben is így lesz. Ez az érzés azóta sem tágít mellőlem. Nem állítom, hogy az életem tökéletes (egyáltalán mit jelent ez?), de az biztos, hogy az önismereti folyamatom egy olyan fázisába értem, ahol már sokkal több mindennel vagyok megelégedve az életemben, mint amivel nem.

Vállalkozni embert próbáló feladat és bevallom őszintén, még ha maga a szakma nőies is, azért rengeteg mindenben éreztem azt, férfias energiákra van szükségem az előrehaladáshoz. Határozottság, kockázatvállalás és folyamatos bizonytalanság tűrése. Ezek számomra inkább férfias tulajdonságok. Éreztem, hogy amikor a vállalkozásomra gondolok és a leendő irodámról fantáziálok, folyamatosan indusztriális stílusú enteriőr képekbe botlok, amik valljuk be, elég férfiasak.  

Itt volt nálam egy időszakos tudathasadás: vágytam a férfias, indusztriális vonalra, ugyanakkor a magánember nem. A magánember tökéletesen meg volt elégedve azzal a fiatalos skandináv, kissé bohém, eklektikus enteriőrrel, amit otthonnak nevez.

A lakberendezési stílusokon keresztül is meg tudtam fogalmazni önmagamnak, hogy milyen vagyok, mire vágyom és ezt hogyan tudom erősíteni, ezáltal segíteni a saját előrehaladásom. Hiszen az indusztriális térben erősnek és megállíthatatlannak érzem magam. Otthon szórakoztatónak, viccesnek és kiegyensúlyozottnak. És láss csodát: ezek voltak számomra a kívánt lelki állapotok.

Nem állítom, hogy ugyanaz a stílus mindenki számára ugyanazt jelenti! Sőt! És ez valójában nem is fontos. Ennek a bejegyzésnek az egyetlen célja, hogy meglásd azt a lakberendezésben szunnyadó lehetőséget, ami napi szinten tud támogatni a vágyott céljaid, ha úgy tetszik, vágyott életed elérésében. 

Remélem, hogy hasznát fogod venni ennek a néhány gondolatnak miközben elképzeled a jövőbeni otthonodat! 

Ha úgy érzed, hogy tudnék neked, vagy egy közeli ismerősödnek segíteni akár ezzel a pár sorral, akár a lakberendezési szaktudásommal, keress bátran!

A karácsonyi ajánlatomról bővebben a "webáruház" menüpont alatt olvashatsz!

Ha kérdésed merülne fel, fordulj hozzám bizalommal!

info.alkotohaz@gmail.com