"A legszebb dolog, kamerával évről évre végig kísérni ahogy párokból igazi családok születnek." -Interjú Hajdú Anitával és Gáborral

2019.09.03

Mikor kaptad/vetted meg életed első fényképezőgépét?

2004-ben vettem meg az első fényképezőgépemet, 15 évvel ezelőtt. Hobbi szinten kezdtem, majd évről évre vált egyre komolyabbá a fotózás számomra. Az igazi áttörést a gyermekeink születése jelentette: imádtam és még mindig imádom őket fotózni! Anita, a feleségem a rengeteg kreatív ötletével és egyedi elképzeléseivel segített nekem a fotózásokon, míg mára már teljes értékű partnerem a lencse mögött is. 2017-ben hoztuk meg a nagy döntést és indítottuk el a közös vállalkozásunkat.

Azonnal tudtad, hogy ez a te utad?

Nem, szépen kialakult. Vittek előre a pozitív visszajelzések. A legtöbbet azoknak köszönhetjük, akik elsőként bíztak meg bennünk, mert mindig az első lépések a legnehezebbek.

Mennyire tartjátok fontosnak az önképzést és hogyan kell ezt elképzelni ezen a szakterületen (van esetleg vmi tanfolyam, képzés, expo, kiállítás, könyv stb.)?

Természetesen ebben a szakmában is nagyon fontos a folyamatos fejlődés. Itt is vannak új trendek, a szakma legjobbjai pedig folyamatosan tartanok továbbképzéseket minden témában, amire érdemes becsatlakozni.

Van olyan stílusjegy, amire azt lehet mondani, hogy olyan "Hajdúphotós"? Kedvenc téma, beállítás, színek, helyszínek, történet?

Szeretünk az apró részletekre is odafigyelni és egyedi módon belecsempészni a környezetet a képeinkbe, amitől azok egy különleges hangulatot kapnak. A legtöbb fotózáson mindketten jelen vagyunk, aminek több előnye is van: esküvői fotózáson két helyen is jelen lehetünk párhuzamosan adva akár a készülődésnek egy nőiesebb és egy férfiasabb szemléletmódú hangulatot igény szerint.

A Glamour és Boudoir fotókat Anita készíti. Úgy véljük, hogy egy női fotós előtt hamarabb feloldódnak a női modellek, így a legtöbbet megmutatva a nőiességükből.

Mindig irigykedtem a fotósokra, mert abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy a munkájuk során valami örömteljes történést, változást örökítenek meg (esküvő, keresztelő, baba fotók, családi fotózások, stb.). A munka melyik része okozza számotokra a legnagyobb örömet?

A legszebb dolog, kamerával évről évre végig kísérni ahogy párokból igazi családok születnek.

Mit tekintetek a legnagyobb sikereteknek a munkátok kapcsán? Mire vagytok a legbüszkébbek?

Pár éve foglalkozunk üzletszerűen is a fotózással és minden évben egyre több párt és családot ismerhetünk meg a munkánk által. Az elégedett ügyfelek, boldog, mosolygós, életteli képek az igazi büszkeségeink.

Mi az, amiben ti jobbat, vagy mást tudtok adni a vásárlóitoknak a konkurenciához képest?

Családos fotósok vagyunk, nekünk is van két gyermekünk. Tudjuk, hogy a családi fotózás akkor lehet felszabadult, ha a gyerekek jól érzik magukat. A fotózások során arra törekszünk, hogy egy olyan nyugodt, laza hangulatot teremtsünk, amiben a gyerekek könnyen feloldódnak és élvezni tudják a fotózást. Ezáltal igazán vidám pillanatokat tudunk megörökíteni.

Volt már, hogy elcsüggedtetek, és úgy éreztétek, hogy nincs értelme, inkább abbahagyjátok? Hogyan sikerült mégis továbblendülnötök? Mivel bíztattátok magatokat, vagy ki segített ebben?

Pár évvel ezelőtt volt egy kis stúdiónk, ami alkalmas volt kisebb családi és gyermek fotózásokhoz. Nagy szeretettel berendeztük s örömmel fotóztunk benne. Az élet viszont úgy hozta, hogy a stúdióul szolgáló ingatlant el kellett adnunk, így át kellett gondolnunk a további terveinket. Nehéz volt ezt a lépést megtenni, de visszatekintve úgy érezzük, ez segített abban, hogy szabadabb és kreatívabb fotósokká váljunk.

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

A legfőbb profilunk a családi fotózás és ez továbbra is így marad. Emellett pedig nagy hangsúlyt fektettünk már idén is a pár, illetve esküvő fotózásokra. Úgy tervezzük, ez lesz a másik specializációnk.

Ha most kérhetnél valamit az olvasóktól, hogy konkrétan segítsenek nektek valamiben, akkor mi lenne az?

Igyekszünk minél gyorsabban és naprakészebben mutatni a referencia anyagainkat és tájékoztatni a bennünket támogatókat, Facebookon követőinket, de ez sajnos, nem mindig sikerül, mert a Facebook szigorításai miatt még mindig kevés emberhez jutunk el posztjainkkal. Ezért szeretnénk megkérni azokat, akikkel már dolgoztunk együtt, és azokat akik még csak tervezik a velünk való közös munkát, vagy csak egyszerűen szimpatikusnak találnak minket, hogy erősítsék követőtáborunkat aktivitásukkal a közösségi média felületeinken, hogy munkáinkat minél többen megismerhessék.

Hajdú Gábor Photography