"Szerintem az abszolút rajongás és alázat az alkotás iránt az, amit a vásárlók értékelnek a termékek mögött." - interjú Bondárné Jánk Marianna fejlesztőjáték-készítővel

2017.03.05

Valamelyik nap kitaláltam, hogy textil "matatófalat" készítek a kislányomnak. Azt hiszem, sokan ismeritek azt az érzést, amikor megszűnik az idő, beszippant a net és rádöbbentek, hogy a hatalmasnak tűnő ötlet nem csak hogy már létezik, de más már fényévekkel a fejünkben pislákoló ötletszikra előtt jár. Hát így jártam én Bondárné Jánk Mariannával, akinek a filcből, pamutból és egyéb természetes anyagokból készült gyönyörű fejlesztő játékaira bukkantam a Meskán. 


Alapvetően semmi furcsa sincs abban, hogy aki magyar nyelv- és irodalom szakos tanárként végez, szereti a meséket. A furcsaság talán inkább abban rejlik, hogy nem mesekönyveket írsz, hanem készítesz! Vannak kedvenc irodalmi műveid, amikhez visszanyúlsz, ha inspirációra van szükséged?

Imádom a meséket, igazi meserajongó vagyok!!! Szinte mindegy is, hogy milyen mese, a lényeg, hogy vidám, izgalmas legyen a történet, no és boldog legyen a vége! Nagy kedvenceim az olyan mesék, amikben a szereplők erdei állatok. Gyerekkoromban is ezeket az állatmeséket szerettem leginkább, pedig mindenki azt hitte a családban, hogy a királylányos mesékért leszek majd oda. Mostani aktuális kedvencem Fésü Éva: Mókus Péter kiskertje. Ezt a bájos mesét egy tündéri óvó néninek köszönhetem, aki megkért, hogy készítsek belőle bábszínházat. A boltomban itt tudjátok megnézni:

https://www.meska.hu/t1630221-mokus-peter-kiskertje-interaktiv-ujjbab-keszlet-jatszopaddal-rendelheto

Két gyermeked van, egy kisfiú és egy kislány. Igénybe veszed a segítségüket, amikor meghatározod egy-egy játszókönyv összetettségét, nehézségi szintjét? Volt már olyan, hogy módosítottál rajta, mert úgy érezted, hogy az egyik feladat túl könnyű, a másik még túl bonyolult volt az életkorukhoz, képességeikhez képest?

Persze!!! A termékeim folyamatos tesztelés alatt állnak hála a Kincseimnek! Mindig készülnek prototípusok, amiket aztán együtt fejlesztgetünk, tökéletesítünk, és elárulhatom, hogy fantasztikusan élvezzük ezt az egész folyamatot! Egyébként nagy ötletadók is a gyerekeim, a népszerű mosómaci-odút például egy az egyben a kisfiam találta ki, zseniális volt, ahogyan előadta a koncepcióját a mosómaci családról és életükről a farönkben.

Szegeden élsz. Mit gondolsz, vidékről nehezebb "elindulni"? Vagy épp ellenkezőleg, sokkal összetartóbbak a közösségek és ez által támogatóbbak is?


Imádom Szegedet, a napfény és vidámság városát! Annyira inspiráló ebben a városban az élet, itt mindig történik valami: érdekes programok, fesztiválok, vásárok, színház, gyönyörű helyek. Gyulai vagyok egyébként, Gyula is csodaszép hely, szeretünk hazalátogatni. Az, hogy hol támogatóbb a közösség szerintem tőlünk is függ, én igyekszem pozitívan gondolkodó, kreatív és megbízható emberkéket gyűjteni magam köré.

A vásárlóid visszajelzései alapján mit gondolsz, miben rejlik az okos-könyveid varázsa? Mitől több egy ilyen játék, mint egy zenélő, mozgó, beszélő "bolti" játék?

Sokan írják, hogy a játékaimnak "lelke" van, a vevők érzik azt a szeretetet, amivel a játékaimat készítem, de ezt a folyton megújuló energiát, amit használok, tőlük kapom, kedves levelek és tündéri fényképek formájában, amikért nagyon-nagyon hálás vagyok nekik! Ezt adom tovább, ebben a kölcsönös tiszteletben rejlik az alkotásaim varázsa, ettől mások a játékaim, mint a boltokban kapható tucatjátékok.


Ugyan a gyerekeid még kicsik, de hogy tapasztalod, milyen hatással vannak (főleg a mesecsatornákon játszott) reklámok rájuk? Lehet-e, vagy kell-e egyáltalán ezekkel a játékokkal versenyezni?


Nagyon nagy hatással vannak a reklámok! Persze, hogy az én gyerekeimet is elbolondítják a csilli-villi szuggesztív reklámok, éppen azért igyekszünk terelgetni Őket, megmutatni az alternatívákat, ezért a néha-néha becsúszó aktuális slágerjátékok mellett túlnyomórészt kreatív játékokat, pl. Swish, Dobble, Robotteknős találhatsz nálunk, ezeket az egész család nagyon imádja. De ahogy nőnek, lehet a ma már megkerülhetetlen digitális eszközökkel is együtt játszani, a lényeg a közös tevékenység aminek nagyon fontos szerepe kell legyen minden család életében.

Mit tekintesz a legnagyobb sikerednek a munkáid kapcsán? Mire vagy a legbüszkébb?

Azt, hogy ilyen kedves és pozitív emberekkel ismerkedhetem meg, amilyen Te is vagy, a legnagyobb kincs és siker a számomra! Büszke vagyok arra is, hogy autodidakta módon, saját erőmből, saját magamat képezem és fejlesztem. Nemrégiben például egy egészen új varrási technikát tanultam meg!

Volt már, hogy elcsüggedtél és úgy érezted, hogy nincs értelme, inkább abbahagyod? Hogyan sikerült mégis továbblendülnöd? Mivel bíztattad magad, vagy ki segített ebben?


Bevallom Neked őszintén, hogy nincs időm csüggedni! Annyira intenzíven zajlanak körülöttem a hétköznapok eseményei és teendői, hogy csak az előre haladás lehetősége áll fenn! Természetesen nekem is vannak nehezebb napjaim, mint mindenkinek, de annyira cuki a kis családom és támogató a Férjem, hogy villámgyorsan átlendítenek a holtponton még mielőtt negatívba fordulhatna.

A munkád melyik része a hosszadalmasabb: amíg kitalálod, megtervezed az adott textil fejlesztő-játékot, vagy a megvalósítása?

Egyértelműen a kitalálás a hosszadalmasabb, képes vagyok akár hetekig, sőt hónapokig gondolkodni egy-egy terv kivitelezésén. Amikor már megvan, hogy mit és hogyan fogok elkészíteni, utána már sima ügy, visz a lendület, nincs megállás. Sokszor képtelen vagyok letenni egy-egy vadiúj, elkezdett darabot, amíg teljesen készen nem leszek vele.

Csapatjátékos vagy, vagy szívesebben dolgozol egyedül? Gondoltál már arra, hogy a jövőben összedolgozz valakivel, például egy grafikussal, meseíróval, hogy a figuráid történeteken keresztül életre keljenek?


Szeretek egyedül dolgozni, de csapatjátékosként is helyt tudok állni. Nyitott vagyok bármilyen újszerű kezdeményezésre, például szívesen írnék és/vagy rajzolnék meg egy színpompás, bájos történetekkel teli mesekönyvet! A gyerekeimnek - mikor még picik voltak - is kitaláltam kis történeteket, megrajzoltam és könyvet készítettem belőle, amiknek (természetesen) állatok a főszereplői. Nagyon-nagyon szeretik mind a mai napig ezeket az "anya-meséket".


Mit tanácsolsz azoknak, akik most kezdenek álmaik megvalósításába, mire ügyeljenek? Mik a kezdő vállalkozók legjellemzőbb buktatói?

Szerintem a legfontosabb az egyediség. Persze lehet ötleteket gyűjteni és feltöltődni másoktól, azoktól az alkotótársaktól akikre felnézünk, mint ahogy én is szoktam, de az egy az egyben másolást nagyon nem szeretem! Ha úgy érezzük, hogy ezzel szeretnénk foglalkozni megéri a kísérletezés, ne adják fel, ha tényleg jók benne meglesz a pozitív visszajelzés is az emberek felől.

Mennyire érzed nehéznek "kitűnni a tömegből"?

Nem csak kezdőként, de még rutinosként is nehéz kitűnni és egy sajátos stílust kialakítani - ami ráadásul tetszik is a közönségnek -, talán a szerencsén is múlik. Nekem hihetetlen volt az a gyors tempó, amivel hirtelen a Meska legnépszerűbb alkotói között találtam magam. Amikor feltettem az első termékeimet amik gyerekszoba dekorációk voltak, nem telt bele egy hét sem és máris megvették őket. Utána azonnal valamiféle sodrásba kerültem egyik megrendelés követte a másikat. Szerintem az abszolút rajongás és alázat az alkotás iránt az, amit a vásárlók értékelnek a termékek mögött. 

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

Még szebb, még izgalmasabb, még különlegesebb dolgokat alkotni! Terveim azok vannak bőven, hatalmas mappát töltenek meg az újabb és újabb kitalációim... Ó, és egy szuper kis saját oldalt is szeretnék a facebook-on, már tervezgetem a Férjemmel!

Ha most kérhetnél valamit az olvasóimtól, akiknek tetszenek a munkáid, hogy konkrétan segítsenek neked valamiben, akkor mi lenne az?

Jó lenne, ha minél többen megismerhetnének, ha a világ más tájaira is eljutnának a termékeim. Ha pedig a kedves olvasóidnak tetszik amit csinálok, és van valamilyen dédelgetett és vágyott álmuk, vagy épp most kezdtek el ennek a cikknek hatására ötletelni (természetesen amik az általam használt anyagokból és technikákkal megoldható), ne hagyják magukban szunnyadni, hanem keressenek fel, mert borzasztóan imádom az új kihívásokat, a nehéz és erőt próbáló feladatokat!