"A célom most és a jövőben is, hogy megtartsam a munkáim egyedi jellegét, ezáltal átadjam az üzenetemet: „különleges vagy”!"- Interjú Lendvainé Hajnal Katával

2019.09.02

Hogyan kerültél kapcsolatba a lakástextilekkel és hogy jutottál el odáig, hogy megnyisd az üzletedet  (Kata Textilszerviz Lakástextil és Függönybolt) két évvel ez előtt?

Messziről indítom, de igyekszem rövidre fogni...

A férjemmel nagyon fiatalon találtunk egymásra és visszagondolva talán vakmerően, de annál nagyobb reményekkel és egyetértésben vállaltuk két csodás gyermekünket szintén még nagyon fiatalon. Nem volt mindig könnyű, de azért nagyon jó érzés, hogy a gyerekeink már felnőttek és mi még mindig fiatalok vagyunk...

A férjem nagy áldozatot vállalt a család anyagi biztonsága és jövőbeni gyarapodása érdekében és hosszú évekig dolgozott külföldön. Ez idő alatt én pedig megtanultam a saját lábamra állni, hiszen a hétköznapokban nekem kellett itthon helytállnom. Amikor a gyerekek már nagyobbak lettek, elhelyezkedtem egy lakástextil boltban. Ott tanultam meg azokat a dolgokat, amikre később a vállalkozásomat alapoztam. Az idő telt- múlt és én többre vágytam az alkalmazotti létnél. Érlelődött bennem valami, de nem mertem lépni. Aztán, ahogy lenni szokott, az élet hatalmasra nyitotta előttem azt a bizonyos ajtót: a főnökasszonyom elmondta, hogy visszaépíti a vállalkozásuk ezen ágát és ezáltal a munkahelyem is megszűnik. Biztosított teljes támogatásáról, amiért a mai napig nagy hálával gondolok rá.

Nem estünk pánikba, tudtuk, hogy elérkezett az idő. A férjem végig mellettem állt és áll a mai napig. Nem is lehetnék ezért hálásabb neki. Egyedül nem, vagy sokkal nehezebben menne a néha rettentő keserves vállalkozói lét, de az élet ezt is megoldotta: azóta a férjem is itthon helyezkedett el, így nem csak lelkileg, hanem fizikailag is támogat.

Szülőként nagyon fontosnak tartottuk, hogy a gyerekeinknek jó példát mutassunk. Mérhetetlen öröm azt látni, hogy büszkék a szüleikre. És mi is azok vagyunk Rájuk!

Így lehet, hogy a Kata Textil nem kizárólag az enyém, hanem imádott (néha rettentő bosszantó) családom közös sikere!

A munkád melyik része okoz számodra a legnagyobb örömet?

Ez nagyon egyszerű: amikor valami újat alkothatok. Kipróbálhatok egy új technikát, vagy textilkombinációt. Olyan izgatott tudok lenni, mint egy kisgyerek, hajt, hogy végre egyben lássam a megálmodott terméket.

Mennyire tartod fontosnak, hogy lépést tarts az aktuális lakberendezési trendekkel és milyen formában informálódsz, inspirálódsz?

Nagyon fontosnak tartom. Sokat bújom az internetet, lakberendezési szaklapokat. Követem a függönybemutatókat és sokat kávézom veled (Gyetvai Éva, lakberendező)...

A fő profilod az egyedi lakástextilek készítése, de ezek mellett kiemelt szerepet kapnak az egyedi táskáid és az általad szervezett workshopok. Miért tartod fontosnak az egyediséget?

Ahányan, annyi félék vagyunk. Hogy lehetnének ugyanazok a kérdéseink, kéréseink, igényeink? Én úgy érzem, hogy a munkám során segítek másoknak valamiben, amiben én vagyok a jártasabb és ez nagyon jó érzés.

Igyekszel minden leeső textil darabot "megmenteni" és új életet adni nekik egy másik termékben (például terítőként, párnaként, vagy textil zsákként, bevásárló szatyorként). Fontos számodra a környezetvédelem és az újrahasznosítás?

Eddig nem tudatosult ez ennyire bennem. Annyira természetes, ösztönös dolgok voltak ezek számomra, hogy nem is gondoltam soha, hogy másképp is lehetne. Szeretem és tisztelem a textileket. Igyekszem megmenteni a legkisebb darabokat is.

Mit tekintesz a legnagyobb sikerednek a munkáid kapcsán? Mire vagy a legbüszkébb?

Óriási örömmel tölt el, amikor a Vásárlóim elégedetten távoznak. Sokszor élőszóban, írásban, vagy Facebook ajanlásként kapom meg az elismerő szavakat, amik mindig új lendületet adnak, hogy igenis érdemes ezt csinálnom nap, mint nap.

Mi az, amiben te jobbat, vagy mást tudsz adni a vásárlóidnak a könnyen elérhető tömegtermékekkel szemben?

Azt hiszem, hogy amit én tudok nyújtani, az leginkább a kísérletező természetemből fakadó állandó vágyam a problémák megoldására (sokat agyalok például fura alakú ablakok befüggönyözési lehetőségein), a kíváncsiságom, hogy szeretek új technikákat kipróbálni (legyen az egy új ráncolási mód, vagy varrási technika), örömmel figyelem a stílusok változását, de imádom a klasszikus vonalat, a csipkefüggönyöket, az apró virágmintákat...

Minden munkámban ott vagyok: a kíváncsiságommal, a próbálkozásaimmal és a tévedéseimmel együtt. Ezt "csomagolom" a függönyeimbe, a lakástextiljeimbe, a táskáimba. Így adom át ezt a darabkát önmagamból a Vevőimnek!

Volt már, hogy elcsüggedtél, és úgy érezted, hogy nincs értelme, inkább abbahagyod? Hogyan sikerült mégis továbblendülnöd? Mivel bíztattad magad, vagy ki segített ebben?

Majdnem mindennap?! Persze ez túlzás, de aki vállalkozó, az tudja, hogy bizony vannak jobb és rosszabb időszakok. Meg kell tanulni együtt élni ezzel a hullámzással, és törekedni kell arra, hogy minél kisebbek legyenek a kilengések.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

Tudod, azt vettem észre, hogy nem mindenki elégedett ugyanazzal, nem egyformák az igényeink és igenis fontos a szimpátia. Ezek pedig szubjektív dolgok. Lehet, hogy valaki varrástechnikailag profi, de hiányzik belőle az a textilek iránti tisztelet és szeretet, amiből aztán megszületik egy-egy késztermék. Függöny, vagy párna lesz így is, úgy is, mi pedig csak annyit érzünk, hogy a világ valamiért egyre személytelenebb, de nem tudjuk megfogalmazni, hogy miért. Az én célom most és a jövőben is, hogy megtartsam a munkáim egyedi jellegét, ezáltal átadjam az üzenetemet: "különleges vagy"!

Ha most kérhetnél valamit az olvasóimtól, akiknek tetszenek a munkáid, hogy konkrétan segítsenek neked valamiben, akkor mi lenne az?

Hálás lennék, ha segítenének abban, hogy minél több emberhez elérjenek a munkáim. Nagy segítség egy-egy Facebook megosztás, hozzászólás, ajánlásírás, de számomra még mindig a legkedvesebb, ha szóban ajánlanak tovább az elégedett vevőim az ismeretségi körükben.

Arra kérném az Olvasókat, hogy legyenek tudatos vásárlók: az elköltött pénzükkel szavazatukat teszik le valami mellett. Legyen ez a valami az egyedi a tömeggyártással szemben, a tartós a pazarlóval szemben, a szív a lélektelenséggel szemben.