Csak igazi, valós élményekből merítkezve tudunk igazán különlegeset alkotni!                   Interjú Arnóczy Janka designerrel

2016.12.14Álmodoztatok már arról, hogy milyen lenne az életetek, ha a divatszakmában dolgoznátok? 
Interjúalanyom Arnóczy Janka divattervező, akinek kollekciója egészen a döntőig jutott a milánói Vogue Talents kifutóján, 2014-ben pedig megnyerte a VAM Design Centerben rendezett Femina / White Caviar pályázatát!

Kép forrás: https://www.femina.hu/szepseg/white_caviar/interju_arnoczy_jankaRengeteg fiatal lány álmodik arról, hogy egyszer divattervező lesz. Te viszont meg is valósítottad az álmodat és 2013-ban diplomát szereztél a Mod'Art Művészeti és Divatiskolában. Milyennek képzelted a magyar divatéletet akkor és milyennek látod ma?

Janka: Így visszatekintve sok illúzióm volt ezzel kapcsolatban. Előtte nem volt rálátásom, hogyan is működnek itthon illetve a szakmában a dolgok. A tanulmányok alatt viszont a szakmai gyakorlat sokat segített rálátást adni a hazai divatiparra. Úgy gondolom, hogy egyre több az olyan feltörekvő márka, akik szép sikereket elérve, színvonalas termékekkel vannak jelen a hazai divatéletben.

Mi a véleményed, hol tart a divatkultúra Magyarországon (majdnem) 2017-ben? Hogy tapasztalod, a divat mennyire van jelen a hétköznapokban? A fiatalok sajátja? Mennyire pénzkérdés?

Janka: Egy dolog, amit megfigyeltem, hogy a mai tinik (tizenévesek) sokkal nagyobb százaléka fordít hangsúlyt arra, hogy mennyire 'divatos', mennyire követi az aktuális trendeket, hogyan néz ki. Személy szerint a hétköznapokban a praktikus, kényelmes ruhadarabokat részesítem előnyben, attól függetlenül hogy az most éppen divatos-e vagy sem. Szerintem egyre többen nyitottabbak az újdonságok felé, ami jó hatással van a hazai divatkultúrára is. Ha nagyon követni szeretnénk a divatot és mindig az aktuális trendek alapján összeállítani a gardróbunkat, akkor nyilván azt a pénztárcánk is meg fogja érezni, de nem gondolom, hogy feltétlenül pénz kérdés lenne az, hogy divatosak vagyunk-e vagy sem. Számomra sokkal többet jelent a karaktere a ruháknak, amit sokszor a viselőjük határoz meg.

Jelentős eredményeket tudhatsz magadénak fiatal korod ellenére (kollekciód döntőbe jutott a milánói Vogue Talents kifutóján, 2014-ben pedig megnyerted a VAM Design Centerben rendezett Femina / White Caviar pályázatot). Melyik munkádra vagy a legbüszkébb és miért?

A Festy in Style blog szerzője Janka Arnóczyban a Milánói divathéten, 2014  https://festyinstyle.blog.hu/2014/09/27/milan_fashion_week_fur_dress_by_janka_arnoczy

Janka: Mindegyik munkámra egyaránt büszke vagyok. Mindkét eseményre komolyan készültem, jól átgondolt darabokkal. Igazán az tölt el örömmel, amikor elkészül egy-egy alkotás, hiszen az az én sikerem mellett azok sikere is, akikkel együtt dolgozhattam a folyamat közben.

Van, vagy vannak példaképeid? Kik ők és miért inspirálóak a számodra?

Janka: Bár Yohji Yamamoto stílusa nem feltétlen áll közel hozzám, a gondolkodásmódja annál inkább. Szerinte csak igazi, valós élményekből, (nem virtuális) tapasztalatokból merítkezve tudunk igazán különlegeset alkotni.

Hogyan képzeljük el egy divattervező hétköznapját? Például neked is gondot okoz reggel, hogy mit vegyél fel?

Janka: Szerintem mindenki ismeri azt a helyzetet, amikor a nyitott gardróbszekrényünk előtt állunk reggel, már felöltöztünk egyszer-kétszer esetleg háromszor is, de még mindig nem az igazi. Nekem is vannak ilyen napjaim, persze. Ilyenkor aztán mindig valami egyszerű de nagyszerű darabra esik a választás.

Milyen tanácsot tudnál adni az Olvasóknak, akik még keresik a stílusukat?

Janka: Kezdjenek el próbálgatni! Szokták mondani, hogy a puding próbája az evés, ha nem próbálunk fel különféle stílusú ruhákat, nem tudjuk meg, mi áll jól nekünk vagy éppen kevésbé jól. Szerintem fontos, hogy olyan darabokat válasszunk, amikben jól érezzük magunkat.

A divattervezés mellett készítesz lakásdekorációs kellékeket, párnákat, grafikákat, divat-kiegészítőket, illetve füzetrajongó lévén határidőnaplókat és spirálfüzeteket is. Ezeket olyan sikeresen, hogy a WeLoveBudapest.com idén is beválogatott a nyolc kedvenc határidőnaplója közé! Vannak már kialakult, letisztult stílusjegyei a márkádnak, amik visszaköszönnek a munkáidon?

Janka: A divattervezést egy ideje mellékvágányra tettem, így most a kiegészítőké a főszerep. Szeretem a kellemes, pasztell színeket kombinálni némi élénk árnyalattal, csillogással, metál fényű részletekkel, kedves grafikai elemekkel. Ezek időről-időre mind visszaköszönnek a termékeken.

Hol lehet hozzájutni az alkotásaidhoz és milyen árkategóriában?

Janka: Jelenleg a Lucky Shepherd Designer Store-ban vásárolhatnak, nézelődhetnek kedvükre az érdeklődők, (Budapest 1032, Fő út. 63.) 3.000Ft-10.000Ft-ig terjedő árkategóriában.

Milyen nehézségekkel kell megküzdenie egy pályakezdő designernek és milyen szépségei vannak a munkádnak? 

Janka:  Pályakezdőként sokat számít a kapcsolati háló, ez nagyban befolyásolhatja a tervező előremenetelét illetve a biztos anyagi háttér sem utolsó szempont, hiszen az évenként megújuló kollekciókhoz ez elengedhetetlen feltétel. A tervezés önmagában egy 'jó' állapot számomra. Abban mindig találok valami szépet, inspirálót, kedveset. Kikapcsol, amellett, hogy dolgozok. Ez azonban töredék-ideje annak, amivel egyébként még foglalkoznia kell egy tervezőnek. Sok az adminisztrációs feladat, naprakésznek lenni, gyártást intézni, alapanyagokat beszerezni és még sorolhatnám. Bár kívülről nem feltétlenül látszik, de sok háttérmunka van egy-egy márka vagy kollekció mögött.

A 2017-es határidőnaplódban helyet hagytál mottónak, amit mindenki magának jegyezhet fel benne, hogy emlékeztesse rá egész évben. Mi lesz a Te mottód 2017-ben?

Janka: Ez egy nagyon jó kérdés! Igen, szeretem ha kicsit interaktív az, amit tervezek, ettől személyesebbé is válik az adott termék. A mottóm jövő évre? A Változás.
Szeretnék bizonyos dolgokon alakítani, gondolkodásmódon, helyzeten, amik mind személyesek vagy a munkát érintik és látom, hogy hosszú távon aggasztóak vagy megterhelőek lehetnek, úgyhogy azt hiszem ennek szentelem a következő évet, a változásnak és változtatásnak.

Köszönöm szépen az interjút! 

Janka: Én is köszönöm a kérdéseket! :)