Hagyománytisztelet és modern igények találkozása a falusi szálláshely berendezésében

2020.11.04

Gyakran kérdezik tőlem, hogy lakberendezőként nekem mi a kedvenc berendezési stílusom, és hogy mennyire vagyok "én" és mekkora mértékben a megrendelő a végeredményben. Én szeretek önmagamra úgy tekinteni, mint egy "külsős, friss szem", aki segít visszatükrözni, rendszerezni a szálláshely tulajdonos fejében élő álomképet. 

Szálláshely-tulajdonosként nagyon sok terület összehangolására van szükség. Vállalkozás lévén a marketing, azon belül az értékesítés és a vendégelégedettség kiemelt fontosságú.

Hogyan lehet megteremteni a vágyott vidéki idillt a szálláshelyen?

Ennek több módja is lehetséges, hiszen elég sok olyan lakberendezési stílus van, ami valamilyen formában kapcsolódik, értékrendjében illeszkedik a vidéki életstílusba.

A lakberendezési trendek és a turisztikai trendek is abba az irányba mutatnak, hogy az otthonos hangulatot, az otthoni, vagy attól magasabb minőséget keressük. Az igazán otthonos berendezések pedig jellemzően kettő, vagy több stílus keverékéből alakulnak ki. Van pár skandináv bútorunk, de örököltünk is innen-onnan egy komódot, egy festményt, különböző benyomások értek bennünket az életünk, utazásaink során, amikről szívünknek kedves emléktárgyakat, képeket őrizgetünk.

A Magyarországra nagyon sok szempontból oly jellemző sokszínűség megnyilvánul az élettereink belső kialakításában, berendezésében, dekorációjában is. Gondoljunk csak bele: ha azt mondom, hogy vidéki idill, mennyi mindenre lehet asszociálni! Melyik kép ugrott be először? Egy kastély, vagy kúria nagypolgári stílusban? Vagy a tájegységenként változó néprajzi, etnikai csoport népi építészete? A falusi szálláshelyek minősüléséhez meghatározott pontozásos rendszerben tíz pont jár a tájegységre jellemző falusi szobaberendezésért, függönyökért, terítőkért, párnákért, szőnyegekért. Huszonöt pont a hagyományos népi kézműves mesterségek bemutatásáért (kosárfonás, csipkeverés stb.), a néprajzi házi gyűjtemény pedig tizenöt pontot ér. A cél az értékmentés, a hagyománytisztelet.

A kérdés annyi, hogy milyen áron? Hiszen a piaci igényeket sem lehet figyelmen kívül hagyni. Vagyis lehet, csak nem érdemes. Őszintén: nem mindenki szereti a "tájház jelleget".

A berendezést és a stíluskialakítást pedig minden esetben az ideális vendégeinkhez érdemes igazítani, hiszen végső soron ő fogja eldönteni, hogy nálunk foglal-e, vagy sem.

A varázsszavak: a kompromisszum, és a rugalmasság.

Mielőtt belevágnánk a szálláshelyünk "átöltöztetésébe", van pár fontos kérdés, amiket mindenképpen érdemes végiggondolni:

- Ki az ideális vendégünk és neki milyen igényei, preferenciái vannak?

- Mekkora költségvetésből dolgozhatunk?

- Milyen az ideális vendégünk szín- és stílus-preferenciája?

- Hogyan tudom úgy belecsempészni a vidéki hangulatot a belső kialakításba, hogy a vendégeim alig várják, hogy legközelebb is visszatérhessenek?

Ezen kérdések megválaszolásában nyújt segítséget az "Ezeket gondold végig a szálláshelyed felújítása előtt!" elnevezésű mini-kurzusom, a Berendezést formáló vendégszeretet, illetve a Vidéki idill megteremtése a szálláshelyeden online anyagaim. A 2020. november 15-ig élő Őszi szálláshelyfejlesztési csomagajánlataim  keretében most kedvezményes áron juthatsz hozzájuk.

MEGNÉZEM A CSOMAGOK TARTALMÁT

Szálláshely stílustanácsadóként a célom, hogy a szálláshely berendezésének és dekorációjának fontossága megkapja azt a kiemelt figyelmet, amit érdemel mind üzleti, mind marketing, mind vendégelégedettségi szempontból.

Meglátásom szerint változnak az igények mind kínálati, mind pedig keresleti oldalon. Meghaladtuk a "nyaralóba még jó lesz" gondolkodásmódot. A vendégek szeretnék megtapasztalni azt a szívből jövő vendégszeretetet, amiről a turizmusnak szólnia kell. A szálláshely tulajdonosok pedig arra vágynak, hogy a szálláshelyük egyedi legyen, különleges, és érződjön rajta az a rengeteg törődés, álmodozás, kockázatvállalás és munka, ami árán megvalósították azt.


Képek forrásai:

https://www.etsy.com/listing/799549871/embroidered-pillowcase-floral-pattern?epik=dj0yJnU9S08tc3hZMDVYemxTcHhJVi1ydG54eGN5R0ZWNWpadUQmcD0wJm49Z0ZHdWtSS1dOUDA3ZWtuaGhpOEFFdyZ0PUFBQUFBRjhwRnM0

https://www.etsy.com/listing/802359441/antique-hungarian-matyo?ref=landingpage_similar_listing_top-1

https://www.neptanckellek.hu/

https://www.robinagyker.hu/tulipanos-lada-butor-p-7540.html

https://hu.pinterest.com/pin/418201515398717749/

https://www.ikea.com/hu/hu/p/godtagbar-vaza-keramia-feher-kek-00436733/

illetve saját fotó.