Hogyan sikerült 10 reggel 5 perc alatt felöltöznöm - a 10 x 10 gardrób kihívás tapasztalatai

2018.08.12

A fenntartható divatról Mengyán Eszter blogjában olvastam először, a Holy Duck!-ban. Ismeritek a 10 x 10 gardrób kihívást? A lényege, hogy tíz napon keresztül tíz ruhadarabot kombinálva kell megoldani az öltözködést. Az előzményekről itt  olvashattok.

De hogy kerül ez most ide? És mi köze a hygge-hez? 

A válasz egyszerű(sítés)! 

A hygge nem más, mint a hétköznapi szinten megélt boldogság. És mi lehetne nagyobb boldogság egy nőnek (vagy legalábbis nekem) annál, mint hogy reggel pár perc alatt elkészülök idegeskedés nélkül? 

Egy ideje rettentően elkezdett zavarni a szétszórtságom és éreztem, hogy tennem kell valamit ahhoz, hogy újra tudjak hosszabb, de legalábbis rövidebb ideig egy dologra koncentrálni. Ebben hatalmas segítség az egyszerűsítés. Az élet minden területén! Jelen esetben a gardrób szekrényemben. Lássuk, mire jutottam!

A tíz nap letelte után íme a tapasztalataim pontokba szedve:


1.) Azt hittem, hogy jók rám a nadrágok, de tévedtem... Erre sajnos egy olyan reggel kellett ráeszmélnem, amikor sietősen kellett felöltöznöm. A három kiválasztott nadrágomból kettő nagynak bizonyult... nesze neked gardrób rendezés. Elkövettem azt a hibát, hogy nem próbáltam fel a ruhadarabokat a kihívás előtt... Logikus lett volna venni két másik nadrágot, de mivel a kihívás lényege pont az volt, hogy a meglévő ruhadarabjainkból gazdálkodjunk, ezért nem lett volna tanácsos megszegnem pont ezt a fontos szabályt. Így viszont elég egysíkúra sikeredett ez a tíz nap, mert a nadrágjaim nagy része sötétkék farmer... 

2.)  Ember tervez, Isten végez... Hiába válogattam ki gondosan a darabokat, azokat nem egyeztettem az időjárás előrejelzéssel. Így fordulhatott elő, hogy hiába szerettem volna megtörni a sötétkék farmer unalmat egy szoknyával, a hideg miatt inkább letettem róla. A fehér blúzom is hasonló sorsra jutott, mert ugyan csodaszép, de mínusz 5-ben nem a legelőnyösebb viselet... 

3.) Csaltam... Nincs mit szépíteni, mivel két nadrágom nem volt jó, a fehér blúzom pedig vékonyka volt a zimankóhoz, ezért helyettük más ruhadarabokat válogattam. 

4.)  A kihívás egyetlen, egyúttal legnagyobb hátránya, hogy a 10 nap alatt halálra untam a ruháimat... Tény kérdés, hogy reggel valóban öt perc alatt készültem el, de már alig vártam, hogy leteljen a tíz nap!

Végkonklúziónak mégis azt írom, hogy egyszer legalább érdemes ezt a kihívást kipróbálni (vagy minden évszakban egyszer), mert az alapgondolat tökéletes, csak szerintem tíznél több ruhadarabra van szükség ahhoz, hogy az öltözködés lelki értelemben is betöltse a funkcióját, vagyis boldogsággal töltsön el, ha nap közben tükörbe nézek, valaki megdicsér, vagy végigsimítom a felsőm ujját.  

Kihívásra fel! :)