Hol nyaraljunk az idén?? - A koronavírus hatásai a turizmusra

2020.10.09

Szeretném leszögezni, hogy ez a bejegyzés abszolút az én személyes, szubjektív véleményem. Pozitív beállítottságú ember lévén én most a krízis helyzetben rejlő lehetőségekről szeretnék írni.

Tisztán emlékszem a 2008-as gazdasági világválságra, ugyanis éppen akkor fejeztem be a tanulmányaimat (vagyis akkor még azt hittem, hogy befejeztem) és emlékszem, mennyire sajnáltam magam, hogy pont egy ilyen "lehetőségektől lecsupaszított" időszakban sikerült belecsöppennem a munka világába... Édesapámról már meséltem korábban is, ő okleveles építőmérnök, vállalkozó. A legoptimistább ember, akivel valaha találkoztam. 2008-ban az építőiparban dolgozni... hmmm... maradjunk annyiban, hogy nem éppen a legrózsásabb képpel kecsegtetett. De tudjátok, hogy mit mondott nekem a szuper-optimista édesapám? 

Legalább tisztulni fog a piac! A szűkülő piac fokozódó versenyt generál és kiszűri a kóklereket, és a hozzá nem értőket.

Nos, hogy igaza lett-e, vagy sem, azt úgyis mindenki maga fogja eldönteni, de én hiszek abban, hogy aki a lehetőséget és a megoldást keresi, az előbb-utóbb meg is találja. (Édesapám is üzleti modellt és célcsoportot váltott a "válságos" átmeneti években alkalmazkodva a körülményekhez.) 

Szóval jó eséllyel turizmussal újonnan belépő szereplőként az kezd foglalkozni, aki valóban szívvel-lélekkel ezt akarja csinálni és még egy "korona vírus sem állíthatja meg" ebben az elhatározásában.

Én úgy látom, hogy jellemzően kétféle reakció létezik a válsághelyzetben: a kivárok és meglátom, mi lesz, illetve az előre menekülök és megpróbálok lépéselőnyhöz jutni. Nyilván az utóbbi rizikósabb, viszont így lehet szert tenni versenyelőnyre.

Édesanyám biztonsági játékos, az volt az első reakciója, hogy "idén max Balcsi"! Teljesen szubjektív véleményem, de azt gyanítom, hogy sokan lesznek még így ezzel. Én azt várom a koronavírus okán kialakult helyzettől, hogy a hatása kedvezni fog a belföldi turizmusnak. Amennyiben ez igaz, akkor viszont azt is elmondhatjuk, hogy a magasabb költségvetésből (egyébként külföldre) utazók is a figyelmüket a kedvelt belföldi desztinációk felé fordíthatják, viszont ennek a célcsoportnak az igényei is eltérhetnek. 

Tudatosabban keresik az élményeket és igénylik a kellemes környezetet mind a turisztikai attrakciók, mind pedig a szálláshely tekintetében.

És itt következik az én saját, külön bejáratú pozitív jövőképem, ugyanis semmi sem tenne boldogabbá, mint ha segédkezhetnék a szálláshelyek egyedibbé, élményszerűbbé tételében, hogy az méltó kiegészítése (főszereplője?) legyen az üdülésnek. Az élményszerűség kialakulásában nagyon nagy szerepe van az "első alkalmaknak": amikor először megpillantottam a tengert, vagy amikor először ültem egy balatoni vitorláson, vagy amikor először kóstoltam meg a szolnoki islert. A szállás enteriőrjének kialakításakor szem előtt tartom, hogy annak kellemes hangulata legyen, tisztaságot, rendezettséget sugározzon, minden érzékszervre hasson és kellemes emlékeket, érzéseket ébresszen a vendégben.

Nagyjából ennyi lenne, illetve ezeken túl nagyon érdekel a Ti véleményetek is: magánszemélyként, hogy figyelembe veszed-e az utazásaid szervezése során a koronavírus miatt kialakult helyzetet, illetve szállás tulajdonosként, hogy hogyan reagálsz (kivársz, elébe mész), egyáltalán hogyan látod a helyzetedet?   

Köszönöm, ha megtisztelsz a gondolataiddal!