151 ezer követő a Facebookon, két DIY -kreatív csináld magad- kiadvány, saját készítésű videók és hamarosan induló DIY kreatív workshopok. Mi a titok?-interjú Jeles Edinával, az Ötletes blog szerzőjével

2017.01.23

Mi volt az a momentum, amikor úgy érezted, hogy adott esetben kreatívabb vagy, mint az átlag és ezt a tudást szeretnéd megosztani másokkal is?

Igazából ez így soha nem fogalmazódott meg bennem és talán nagyképűség is lenne részemről kijelenteni, hogy kreatívabb vagyok, mint az átlag. Szerintem a kreativitás igenis mindenkiben benne van, csak sokaknak azt kell megmutatni, hogy hogyan hozzák ezt elő magukból.

Mikor indítottad a blogodat és emlékszel-e rá, hogy mi volt az első ötlet, amit megosztottál az olvasóiddal?

A blog nagyfiam születése után nem sokkal, 2012. márciusában indult.
Épp házvásárlás előtt álltunk és az nem volt kérdés, hogy amit csak lehet saját magam szeretnék csinálni, viszont az, hogy a fél éves gyerek mellett erre mikor is lesz időm nagyon is kérdéses volt.
Éjszaka a szoptatási idők között az interneten inspirálódtam és gyűjtögettem az ötleteket, amiket eleinte egy kis füzetbe gyűjtögettem, majd jött az ötlet, hogy mennyivel egyszerűbb lenne ezeket egy blogfelületen "raktározni".
Az első ötletre nagyon is jól emlékszem ez a pólókból készült szőnyeg volt, hiszen ez volt a kedvencem akkor.

Rengeteg, jobbnál-jobb DIY ötlet gyűlt össze nálad az idők folyamán. Vannak kedvenc technikáid?

Az Olvasóim közül már sokan tudják rólam, hogy egyszerűen szenvedélyem a papírfonás. Ez az a technika számomra, ami egy soha el nem múló szerelem.
A másik nagy szerelem a kartonpapírból készült bútorok, amit még csak ízlelgetek, de nagyon szeretném alaposan kitanulni. Ezeken kívül pedig rengeteg olyan technika van, amit imádok, ilyen például: a Kusudama virágok, vagy a Quilling technika.

Mennyire jut időd kipróbálni a neked legjobban tetsző ötleteket? Például az otthonodban vannak olyan tárgyak, amiket te készítettél?

Vannak olyan ötletek, amikbe egyszerűen beleszeretek és akkor azt azonnal ki kell próbálnom. Az idővel mindig hadilábon állok, mint minden kétgyermekes Anyuka, de már nagyon jól hozzászoktam ahhoz, hogy éjszaka nem alszok. Az otthonomban több dolog is van, ami az én kezem munkája. A kedvencem a kartonpapírból készült tükrös fürdőszobapolcom, valamint a csőhéj és régi műanyagcserép elhasználásával készült állólámpám, természetesen a papírfonott dolgok mellett.

Mire vagy a legbüszkébb a blogod kapcsán?

Amire a legbüszkébb vagyok az az, hogy a blog soha semmilyen reklámot nem kapott, hanem a népszerűségét csakis saját magának köszönheti, illetve azoknak az Olvasóimnak, akik megosztják ismerőseikkel a nekik tetsző ötleteket, népszerűsítik ezáltal a blogot.
A rengeteg pozitív visszajelzésre, amit az Olvasóimtól nap, mint nap kapok, illetve a tavaly Karácsony előtt megjelent könyveimre, amit szintén a blognak köszönhetek.

Szerinted mi lehet a sikered titka?

Talán az, hogy mindig igyekszem arra törekedni, hogy, ami felkerül a blogra az különleges legyen, könnyen kivitelezhető és olcsó. Nem mindegy mi kerül ki az oldalra, hiszen, ami nekem nem tetszik azt az Olvasóimnak sem tudom szívből átadni.
Egy olyan poszt sincs a blogon, ami nekem ne tetszene, vagy nem látnék benne fantáziát. Csak azért soha nem teszek ki bejegyzést vagy posztot, hogy legyen kint valami, mert annak nincs értelme, azt szeretném mindig elérni, hogy amit kiteszek az tényleg sokak tetszését elnyerje.

Véleményed szerint számít a követőidnek, hogy az általad megosztott ötletek egyszerűek legyenek, olcsón kivitelezhetőek, vagy újrahasznosításról legyen szó?

Igen, ez mind nagyon is sokat számít és mindig is igyekeztem és igyekezni is fogok ezekre a szempontokra törekedni, hiszen az én kedvenceim is pontosan az ilyen ötletek.

A like-okon kívül van más pozitív visszajelzés is? Például kérnek-e tőled tanácsot DIY kérdésekben?

Rengeteg levelet kapok napi szinten. Nagyon sokan kérnek tanácsot, vagy elküldik a saját alkotásukat (külön öröm számomra, ha azt a blog inspirálta), de sokan csak azért írnak, hogy elmondják mennyire szeretik a blogot.

Vannak kedvenc DIY oldalaid, amiket gyakran megnézel? Vannak esetleg példaképeid a területen?

Egyik nagy példaképem Martha Stewart, akinek a legtöbb munkáját nagyon szeretem és az oldalán is rendszerese vendég vagyok. Nagyon tetszik benne, hogy nem a tömeg után megy és saját kútfőből is képes összehozni nagyon-nagyon jó dolgokat. De nagyon szeretem még a Nifty videókat is, bár Ő már képes néha túlzásokba esni. Ezek mellett pedig a Fabartdiy és I Creative Ideas oldalakat látogatom rendszeresen, bár ezek színvonala az utóbbi időben sajnos eléggé visszaesett.

Hogy tapasztalod, kreatívak ma az emberek; ki is próbálják, vagy inkább csak szívesen nézegetik a képeidet?

A kreativitás mára nagyon nagy divat lett, aminek van pozitív és negatív oldala is.
Egyik nagy pozitív oldala, hogy sok olyan ember is felfedezi magában a kreativitást, aki maga is meglepődik, hogy milyen jó dolgokat ki tud hozni Ő a saját két kezével.
Szerencsére nagyon sok képet kapok nap, mint nap az Olvasóimtól, amit Ők saját maguk alkottak.

Mit gondolsz, az internet világa "elkényelmesítette-e" az embereket? Gondolkodnak-e egy-egy kreatív megoldáson, vagy inkább megkeresik azt a neten, esetleg az ötleteket továbbgondolva újat hoznak-e létre?

Természetesen kényelmesebbek lettek az emberek, igen. Általában először mindenképp az interneten kezdenek el kutakodni, majd az ott látottak alapján gondolják tovább az ötleteket és formálják a saját ízlésükre azt. Sokan, akik pedig még csak most ismerkednek a kreatív világgal inkább biztosra mennek, kinéznek egy adott ötletet és a leírásnak megfelelően megcsinálják ugyanazt. Egy kezdő kreatív számára ez is hatalmas siker tud lenni.

Készítettél már több saját videót is. Ebben van segítséged? Mennyi előkészülettel és utómunkával jár egy-egy ilyen videó elkészítése?

A videók munkálataiban semmilyen segítségem nincs. Nem tagadom a videókon talán látható is, hogy nem egy profi stáb áll mögötte, de általában ezek a videók is az éjszaka kellős közepén készülnek. Az előkészületek igazából nem tartanak sokkal tovább, mint, amikor csak úgy nekiülök alkotni, csak egy kamera és állvány kell pluszba, az utómunka viszont néha elég sok időt vesz igénybe, hiszen néha több órai anyagot kell visszanéznem és megvágnom.

Napi szinten mennyi munkát jelent neked, hogy folyamatosan új ötleteket adsz a jelenleg már több mint 151 000 követődnek?

Napi szinten több óra, hiszen nem mindegy mi kerül ki az oldalra. Én azt szeretném, hogy, aki hozzám jön és mellettem dönt, nagyjából képben legyen azzal kapcsolatban, hogy mi az, amire tőlem nap, mint nap számíthat. Tudja azt, hogy, ha felnéz az oldalamra csupa számára tetszetős dolgot fog látni, nem minden tízedik poszton fog csak megakadni a szeme.

Lehet veled személyesen is találkozni? Tartasz esetleg workshopokat? Ha igen, akkor mikor lesz a következő és hol?

Eddig workshop formájában nem tudtam találkozni az Olvasóimmal, hiszen a kicsi fiam még csak szeptemberben kezdte az Óvodát, így addig a nappalaimat csak Ő töltötte ki, a blogolás is addig éjszakai program volt számomra, viszont terveim között szerepel workshopok szervezése, az ezzel kapcsolatos munkálatok már el is kezdődtek, amiről a blogon minden információ fent lesz, reméljük nemsokára.

Hogy érzed, megtaláltad önmagad a kreatív csináld magad (DIY) ötletekkel foglalkozó blogod készítésében, vagy vannak még további terveid is, amiket megosztanál velünk?

A blogolást imádom és mindazt, amit általa kaptam, kapok. Nagyon szeretném még sokáig csinálni, de emellett van egy nagy álmom, aminek a megvalósítása várat magára, ez pedig egy lakberendezői suli elvégzése. Viszont a blogolás az, amit már soha nem tudnék feladni, amíg igény van a munkámra mindenképp csinálom tovább.