"Ha az álmok testet ölthetnek ceruzák által, itt megtörténik"   -interjú Steiner Anitával,  a J.A.M.P. design megalkotójával

2017.01.24

Nagyon szeretem elolvasni a véleményeket, így amikor az interjúra készültem, nálad is megtettem ezt. A kedvencem a következő volt: "Ha az álmok testet ölthetnek ceruzák által, itt megtörténik. Varázslatos!" Én sem tudtam volna szebben megfogalmazni. Van mottód, egy alapgondolat, ami áthatja az alkotásaidat?

Külön mottóm nincs, de próbálom minden nap meglátni a jót, a szépet. Tudom, hogy közhelyesen hangzik, de ettől még igaz. Mindenki szembesül nehézséggel és megoldandó feladattal a nap folyamán és van, hogy csak úgy átfutunk egy-egy napon és nem megéljük azt, hanem túléljük. Amikor rajzolok, akkor próbálom mind azt a szépséget és jóságot beletenni és megjeleníteni, amit eddig megéltem, átéltem. Számomra ez öröm és a visszajelzések is azt mutatják, hogy másoknak is hasonló élményeket tudok vele szerezni.

A J.A.M.P. design grafikák, képeslapok, bögrék, mesekönyv illusztrációk, medálok, kulcstartók készítésével foglalkozik. Mikor vágtál ebbe bele?

Egy éve kezdtem bele az illusztrálásba. Nincs ilyenfajta előképzettségem, építészmérnök vagyok, de mindig is szerettem rajzolni. Ha jól emlékszem az inspirált, hogy egyedi dolgot hozzak létre, ami én vagyok. Egy kis szelet belőlem.

Minek a rövidítése a J.A.M.P.?

Nem volt könnyű, mert szerettem volna, ha minden benne lenne, ami fontos nekem. Így benne van Jázmin, Anita, Matyi és Péter, vagyis a családom.

Honnan merítetted az ihletet a figuráid megalkotásához? Az általad rajzolt figurák visszatérő alakok, van saját "személyiségük", esetleg elnevezed őket?

Vannak köztük olyanok, akik visszatérő alakok. Pl. Panka, a kutya és Jampi a cica. Valamint a hét tündér (Málna, Nefelejcs, Kapor, Levendula, Harmat, Napraforgó és Flóra). Mindegyik tündér egy-egy szimbólum. Ha érdekel, akkor szívesen megosztom veled.

Málna- szépség és egészség szimbóluma

Nefelejcs- az álmok szimbóluma, vagyis soha ne felejts el az álmodnak élni

Kapor- az élet fűszerességének szimbóluma

Levendula- harmónia és nyugalom szimbóluma

Harmat- frissesség szimbóluma

Flóra- védelmező tündér

Panka kislány a főszereplője a mesémnek, amit én írtam, írok. Még folyamatban van. Szükséges még egy kis finomítás a szövegben, de a rajzok már kész vannak és remélem sikerül bemutatnom egyszer. :) A címe: Panka meséi- Kertünk csodái

A mese egy családi ház kertjében lévő apró csodákról szól, természetesen Panka szemszögéből. Az ő gyermeki rácsodálkozásával és kíváncsiságával.

Azonnal kiforrott figurákként vetetted őket papírra, rögtön ilyen formában kezdted megrajzolni őket, vagy voltak esetleg előzmény figurák? Hogyan képzeljük el az alkotás folyamatát?

Általában kiforrott figurákat rajzolok, mert a fejemben már összeállt kész kép jelenik meg. Próbálok nyitott szemmel járni, de elég érzékeny lélek vagyok, és hamar észreveszem a szép dolgokat. Talán egy konkrét példával jobban érthető lesz. Egy számomra nagyon kedves barátom nem szereti a Karácsony körüli óriási felhajtást. Rendszerint Grincs lesz belőle az adventi időszakban. A mostani karácsonyi várakozás idején jó érzés volt otthon csendben várakozva várni az ünnepeket. Alkotni és tényleg érezni azt, amiről ez az ünnep szól. Elkezdtem rajzolni egy angyalkát és közben végig erre a barátomra gondoltam. A gondolat, ami megfogalmazódott bennem mialatt készítettem a következő volt. " Szeretem a Karácsonyt, de a magam módján."

Kinek mutattad meg először a rajzaidat?

A férjemnek. Ő az, aki mindenben támogat és nagyon büszke rám. :)

Egyeztetsz manapság valakivel akár családi, baráti, illetve szakmai körökben?

A rajzokkal kapcsolatban nem, kivétel, persze ha a Megrendelő úgy kívánja, de bebizonyosodott, hogy mindig az első megérzés és rajz a legjobb. 

Ha valamint javítani kell, az már egy megfelelés valaminek. Én pont nem ezt szeretném a rajzaimmal. Természetesen a mesekönyv egy kicsit más, ott szükség is van szakmai segítségre, viszont nem könnyű megtalálni azt az embert, akinek ez ugyanúgy szívügye, mint nekem.

Volt kudarc élményed a grafikáid kapcsán?

A rajzaimmal kapcsolatban nem volt kudarc élményem. Ami egy kicsit visszarántott a földre az az volt, amikor a kiadók hátat fordítottak a mesémnek. Nehéz, mert közben más forrásokból meg azt kérdezik, hogy "Mikor lesz már rajzfilm belőle?"

Óriási álmaim vannak, és azon vagyok, hogy ezeket meg tudjam valósítani.

Hol lehet hozzájutni a termékeidhez?

A Facebook oldalon lehet nézelődni. Honlapom még nincs, mert nem célom a tömegcikk értékesítés. Ha úgy érzem és van rá igény talán blog formájában készítenék egyet, amit videóval egészítenék ki. Egy olyan kis Hogyan készül? címmel.

Melyik termékeid a legnépszerűbbek? Hol, milyen formában tudod a leginkább felhasználni a grafikáidat?

Nincs ilyen, hogy népszerű. Nem vagyunk egyformák, mindenkinek más tetszik.

A felhasználható terület nagyon széles. Vannak tervek a jövőre nézve, de erről most még nem tudok bővebben mesélni.

Fáradtságos munka egy-egy új grafika megalkotása, vagy hamar megszületik a fejedben?

Nem mondanám fáradtságosnak. Szeretek alkotni. Azt észrevettem magamon, hogy könnyebb olyan személynek készíteni egyedi grafikát, akit jobban ismerek, akihez valami közöm van egy picit, egy kicsit látom a lelkét.

Van olyan, amikor hosszabb-rövidebb időre el kell távolodnod a munkádtól, hogy feltöltődj kicsit, vagy épp ellenkezőleg, nehezen vagy meg nélküle és alkotás közben kapcsolódsz ki?

Nem tudok elvonulni és nem is akarok. A mindennapokban rengeteg inspiráló dolog van, amit ha nem is azonnal, de egy későbbi alkotásnál biztosan fel tudok használni.

Tervezel-e a jövőben is együttműködést, ahogy azt a könyv készítésénél (A Mackó és a Csibe) is tetted?

Nagyon várom, hogy legyen olyan partneríró, akivel jó összhangban együtt lehet dolgozni, és ahogy azt már korábban is említettem, ugyanúgy szívügye az alkotás, mint nekem. Az ember sok mindent tervez, de azt, hogy ez miként valósul meg, azt senki nem tudja előre. Rajta vagyok az utamon és ez már óriási siker számomra, mint ahogy az is, hogy felfigyeltél az oldalamra és interjút kértél tőlem. Életem első írásos bemutatkozása. Köszönöm a lehetőséget! 

Én köszönöm, és további sok sikert kívánok Neked!