Kerek vagy, vagy szögletes? Téged milyenre formál a környezeted?

2020.04.07

Ez a bejegyzés a cikksorozat ötödik része.

Az első cikkből megtudhattad, hogy milyen körülmények között talált rám a lakberendezés.

A másodikban bemutattam hét olyan praktikát, aminek alkalmazásával nagyon gyorsan tudsz nagyon látványos hatást elérni a saját otthonodban!

A harmadik bejegyzésből megtudhattad, hogy ki tud neked segíteni a lakástextiljeid kiválasztásában és hogy mik azok a leggyakoribb hibák, amiket könnyen elkerülhetsz, ha megfogadod a tanácsainkat!

A negyedik a kincskeresésben nyújt segítséget.

Mindig is nagyon érdekelt a pszichológia, de amióta rátaláltam a lakberendezésre, azon vettem magam észre, hogy folyamatosan párhuzamokat keresek az emberek otthona és személyisége között. Az életem során sokszor bebizonyosodott már, hogy empatikus vagyok, vagyis jó a beleérző képességem (könnyen át tudom élni mások lelkiállapotát) és azt hiszem, hogy lakberendezőként ez egy nagyon is fontos tulajdonság.

Ahogy kezdtem belemélyedni a lakberendezésbe, úgy talált rám Dúll Andrea, A környezetpszichológia alapkérdései - Helyek, tárgyak, viselkedés című könyve.  

"Megépítjük, megformáljuk az épületeinket, és aztán ők formálnak minket."

/Churchill/

Ez a bejegyzés arra szeretné felhívni a figyelmedet, hogy mennyire markánsan határozza meg a hétköznapjaidat, ezáltal pedig az életedet mindaz, ami körbevesz. Észrevétlenül kerülünk folyamatos kölcsönhatásba a környezetünkkel, ezért is annyira fontos annak minősége.

"a környezet hat az emberre, ugyanakkor ezzel egy időben az ember is hat a környezetére (...). A számunkra megfelelő környezeteket az emberek jobban ismerik, szeretik és védik, míg a nem megfelelőket rombolják. Az így kialakult minőségű (kellemes, kellemetlen stb.) környezet pedig visszahat a használó viselkedésére, érzelmeire, attitűdjeire stb., aki természetesen ennek hatására másként nyilvánul meg a helyen - és a folyamat halad tovább." 

/Dúll Andrea: A környezetpszichológia alapkérdései- Helyek, tárgyak, viselkedés/


A környezetünk (otthonunk, esetleg munkahelyünk) saját ízlésünk szerinti kialakítása egy nagyszerű lehetőség az önkifejezésre. Az otthonunk tudatosan, vagy nem tudatosan, de kommunikál rólunk, a személyiségünkről, a szokásainkról, az értékrendünkről. Nem csak mi szembesülünk ezzel nap, mint nap, hanem mindenki, akit beengedünk az otthonunkba. Úgy is mondhatnánk, hogy az otthonunk sok mindent "elárul" rólunk.

Pszichológiai tanulmányok születtek a témában, én kettőt emelnék ki: 

  • Egyetemistákat kértek fel, hogy a karácsonyi ajtódekorációjuk alapján próbálják meg kitalálni, mennyire szociális az ott élő család. Az eredmények szerint nem volt nehéz dolguk, nagyon is jól ítélték azt meg. 
  • Egy másik vizsgálat arra kereste a választ, hogy mennyire könnyű megítélni az embert az otthona  (munkahelyi környezete) alapján. A kísérletben résztvevő egyetemistáknak 24 féle ház tulajdonosait kellett leírniuk - foglalkozásuk, tulajdonságaik tekintetében- az alapján, hogy milyen benyomást keltettek bennük. Nincs meglepetés, itt is nagyon jó eredmények születtek, tehát az egyetemisták nagyon is jól ítélték meg a lakókat a házuk alapján.

Ez csak két egyszerű példa, de egészen biztos vagyok benne, hogy te is tudnál mondani olyan ismerőst, akinek tökéletesen önazonos az otthona, és olyat is, akinek látszik, hogy valaki más rendezte be. 

A lakberendező képzés alatt nagyon szerettem azt a feladatot, amikor ki kellett elemeznünk híres hollywoodi sztárok (igazi, vagy csak a megformált karakterek) otthonát. Kerestük a személyiségük visszaköszönését az "otthonaikban". (A kedvenceim a Szex és New York karakterei voltak.)

Forrás:https://mrslaurafaulkner.wordpress.com/2015/07/20/sex-and-the-city-inside-carrie-bradshaws-bedroom-written-in-2012/

Néhány napja olvastam egy cikket a WMN oldalán Kék Vera tollából: "Nekem az életben nem lesz saját otthonom!?" - A "lakhatási szorongásról", amely rengeteg embert érint ma címmel. Mindjárt eszembe jutottak a könyvben olvasottak: Dúll Andrea "saját ház"-álom-nak nevezi ezt a jelenséget. Mindkettő forrás azt részletezi, hogy akiknek a saját ház (vagy lakás) csupán álom, nem elérhető, akár betegítő tényező is lehet. Ennyire nagyon fontos számunkra, hogy legyen saját otthonunk.

Lehet, hogy egyelőre otthon laksz, de albérletbe vágysz. Vagy albérletben laksz és saját lakásra vágysz. Lehet, hogy épp saját lakás vásárlását tervezgeted. De épp az is lehet, hogy ház hirdetéseket bújsz. Ez mind teljesen természetes és végigkíséri az életünket. Közgazdasági-pszichológiai elméletek támasztják alá: saját otthonra, illetve amint lehetőségeink engedik, nagyobb lakóterületre vágyunk.

Úgy alakítsd ki a környezeted, hogy az támogassa a szokásaidat, mert a szokásaid összessége tulajdonképpen maga az élet.

Remélem, hogy hasznát fogod venni ennek a néhány gondolatnak! Azonban mielőtt nekiugranál a megvalósításnak, állj meg egy pillanatra!

Készültünk Neked egy nagyszerű ajánlattal, de addig még