Könyvajánló - Christa O'Leary: Otthon a harmóniában

2018.08.28

Amikor bementem a könyvesboltba, annyit kérdeztem, hogy mit tudnának ajánlani lakberendezés témakörben. Az egyébként végtelenül kedves eladó lány pironkodva mondta, hogy nincs túl sok minden... Ez is inkább lelki oldalról közelíti meg a témát és nincsenek benne képek... Én pedig megköszönve a segítségét elolvastam az ajánló első mondatát, és már meg is fogott vele az írónő, Christa O'Leary (a blogját itt találjátok)...

Mindannyian megérdemlünk egy nyugodt, rendezett, gyönyörűen megtervezett otthont, ahol pihenhetünk és ahol együtt lehetünk a családunkkal. 

Valójában ez egy életmód program, aminek négy alappillére van:

1.) Ihletett otthon

Nem mindegy, hogy amikor hazaérkezel: máris futnál inkább tovább valahová, csak ne kelljen szembenézni azzal, ami otthon vár (rendetlenség, főzés, nyugtalanság, feladatok, feladatok, feladatok), vagy az ajtón belépve békét érzel és egy általános kellemes "itthon vagyok végre", megérkeztem érzés kerít hatalmába (a rengeteg elvégzendő feladat ellenére). Christa gyakorlati tippekkel segít az ihletett otthon kialakításának elérésében, és önismereti jellegű kérdésekkel segít rávezetni, hogy milyen is az a környezet, amiben jól érzed magad, és pozitívan hat rád.

2.) Egészséges test

Ez számomra egy igen kedves téma, mindig is sokat foglalkoztam az egészségmegőrzéssel. Őszintén megvallva, elméletben sokkal többet, mint gyakorlatban. Amióta édesanya lettem, azóta végképp felborult a rendszerem, mert sajnálom az időt önmagamra fordítani, pedig tökéletesen tudom, hogy a zuhanó repülőn is először saját magunkra kell felhelyezni a légzőmaszkot, és csak utána tudunk segíteni bárki másnak... Christa-tól sok új infót kaptam a lakásunkban előforduló mérgek sokaságáról. Kicsit rám is hozta a frászt, de majd igyekszem javítani az étkezési és takarítási szokásaimon.

3.) Nyugodt elme

A könyvet olvasva itt találtam magam leginkább érintve olyan szempontból, hogy ezen a területen kell a legtöbbet fejlődnöm. Foglalkozik a technológia hétköznapjainkra gyakorolt hatásával, a pillanat megélésének hiányával (mindfulness), a meditációval. Kiemelt szerepet kapnak a jó szokások kialakításai. Nem a rosszakat akarja kiiktatni, hanem a jókat beiktatni. Szeretem ezt a megközelítést az étkezésben is: nem arra kell helyezni a hangsúlyt, hogy mit nem ehetsz, "nincs finomított cukor és csoki", hanem arra, hogy miből egyél többet, "szuperételek" a konyhában, mint például a brokkoli, a tojás vagy az áfonya. 

(A kép margójára: Nem aludt így el, csak megpihent kicsit... ;)) 

Christa, nagyon szimpatikus módon, azt mondja a meditáció kapcsán, hogy olyan technikát, megoldást válasszunk, ami a leginkább illeszkedik az egyéniségünkhöz és életstílusunkhoz, amit könnyen be tudunk illeszteni az életünkbe. Lehet az légzőgyakorlat, ima, éneklés, imafüzér használata és mantrák ismételgetése is.

Uram, adj türelmet, hogy elfogadjam amin nem tudok változtatni, 
Adj bátorságot, hogy megváltoztassam, amit lehet, 

És adj bölcsességet, hogy a kettő között különbséget tudjak tenni. 

/Assisi Szent Ferenc/

4.) Belső fény

Erre a részre is rettentő kíváncsi voltam, mert tetszik Christa azon gondolata, hogy a hétköznapi boldogsághoz szervesen hozzátartozik, hogy megtaláljuk az életünk célját és ezt ne féljünk megosztani a világgal. Leír egy "önismereti játékot", aminek annyi a lényege, hogy arra buzdít, játszunk el azzal a gondolattal, hogy rengeteg pénz áll a rendelkezésünkre, de azzal a kikötéssel, hogy egy éven belül el kell költenünk valami olyasmire, amit szeretünk csinálni. Mi lenne az?

Erre a kérdésre úgy tűnik, hogy én már tudom a választ: lakberendező tanfolyam és blog írás. 

Ti mire költenétek?