Könyvajánló - Shauna Neiquist: Tökéletes helyett teljes élet

2018.08.31

Shauna Niequist a Tökéletes helyett teljes élet című könyvében úgy meséli el, hogy mi is zajlott le benne az elmúlt pár évben, mintha a legjobb barátjával osztaná azt meg. Leírja, hogy hogyan is ébredt rá, hogy mik azok a dolgok, amik fontosak és mik azok, amik csak annak tűnnek... Szerintem, nagyon tanulságos olvasmány. 

Néhány éve azon kaptam magam, hogy kimerült és magányos vagyok, a testem és a lelkem is sínylődik. Elegem lett abból, hogy folyamatosan fáradtan vonszolom magam és ki vagyok égve az örökös tenni akarás miatt. 

/Shauna Niequist/


Az utóbbi időben nagyon foglalkoztat egy egyszerűbb életmód kialakítása. Sokat gondolkodtam magam is olyan dolgokon, mint a kimerültség és béke, az elszigeteltség és kötődés, a kapkodás és a jelenben élés. Shauna rámutat, hogy a hétköznapi értelemben vett boldogságunk kulcsa az egyszerű dolgok örömében rejlik. Shauna vallásos családba született, és férjével együtt jelentős szerepet vállalnak a vallási közösségük életében. Így a könyv lelki alapja Isten és a vallás fontossága az életünkben. 

A könyv sok szempontból tartalmas olvasmány, de én egy részt emelnék ki, amely a csenddel való viszonyunkról szól. Leírja egy élményét arról, hogy az állandósuló pörgés és külső zajok elhalkulásától oly annyira megijedt, hogy gyakorlatilag pánik rohamot kapott. Pedig csak néhány percig maradt önmagával a csendben. Mégis halálra rémült attól, amit érzett. Akkor megértette, hogy lassítania kell és új alapokra helyeznie az életét. 

A csendben láthatóvá válsz, megmutatkozik, milyen vagy igazából, és tulajdonképpen ezután kezdhetsz meggyógyulni és Istenben meggyökerezni.


A könyvet leginkább azoknak ajánlom, akik belső békét keresnek a leterhelt hétköznapokban és nem áll messze tőlük a vallásosság. Kedves, közvetlen stílusban íródott könyv, sok személyes történettel. 

Ahogyan a Christa O'Leary Otthon a harmóniában című könyvében is (a könyvajánlómat itt olvashatjátok), a meditáció kiemelt szerepet kapott az írónő életében.

Ti szoktatok meditálni? Hogyan csillapítjátok le a cikázó gondolatokat egy nehezebb nap után?