Mi is az a moodboard és mire jó?

2020.02.03

A moodboard egy olyan hangulati tábla, ami nagy segítségünkre lehet akár nulláról szeretnénk berendezni a lakásunkat, akár meglévő bútorainkkal és pár új kiegészítővel szeretnénk egy kis újdonságot vinni lakóterünkbe. Nincs kötött formája, és témája is nagyon változó lehet. 

Vannak kicsit elrugaszkodottabb verziók, de én nagyon szeretem a hétköznapokban jól használhatóakat, amiken Magyarországon is beszerezhető darabok vannak. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne kalandoznék el néha én is. Itt az a szabály, hogy nincs szabály!

Mire jó és én hogyan szoktam használni?

1.) Jelen esetben lakberendezési témájú moodboardokról beszélünk, ezért én első sorban azért használom, hogy szemléltetni tudjam a színeket és azok arányát az élettérben.

2.) A színeken túl a stílus, vagy stílusok jellemző jegyeit is igyekszem visszaadni rajtuk. 

3.) Izgalmas "játék" ez, mert nagyszerűen szemlélteti a várható összképet anélkül, hogy bevásároltunk volna. Hányszor előfordul velem, hogy azt hiszem, hogy a két kék hasonló árnyalatú és amikor egymás mellé teszem őket, jövök rá, hogy pont nem...

Ez a moodboard imádott barátnőmnek, Adrinak készült, aki kétségbeesetten hívott, hogy nem tudják már hetek óta eldönteni, hogy milyen színű legyen a bútor a fürdőszobában. A járólap már megvan, de itt elakadtak. Amint látjátok, sikerült tényleg egy fantasztikus, karakteres hexagon mintás burkolatot választaniuk, ami azonnal eszembe juttatta ezt a csodálatos mosdótálat, amit a Construmán láttam kiállítva idén. Nagyjából 10 perc alatt készítettem el ezt a moodboardot. Nem biztos, hogy így fog megvalósulni. De hatalmas segítség abban, hogy meglássuk azokat a részleteket, amik valójában megfogtak egy-egy darabban, és utána már tudatosan azokat hangsúlyozzuk. 

Milyen programot használok a moodboard elkészítéséhez?

Én a canva.com-ot szeretem a legjobban: felhasználóbarát, sok beépített sablonnal és képpel, de sokan használják a www.polyvore.com-ot, a Photoshop-ot, illetve nekem az Archline XP tervező programban is van ilyen lehetőségem. Ezeken kívül persze még rengeteg opció van, valójában nem is az a fontos, hogy mivel készül, hanem hogy bátran kalandozzunk és próbálgassuk a nekünk tetsző színeket, textúrákat, hangulatokat!

Nagyon hasznos program még a Remove background, ami segít eltüntetni a hátteret!

Amennyiben úgy érzed, hogy picit elakadtál és segítségre lenne szükséged, keress bátran, elkészítem neked a hozzád legjobban illő moodboardot!