Mibe érdemes sok pénzt fektetni, és mibe nem- A legjobb Airbnb styling tippjeim

2020.10.02

Amikor az ember rövid távú kiadásban gondolkodik, a prioritások nagy mértékben eltérnek ahhoz képest, amikor a saját otthonát rendezi be. Lássuk, hogy mik is ezek a különbségek:

1. A "vajon meg fog térülni" szemléletmód

Amikor az ingatlan berendezésén ötletelünk, mindig szem előtt kell tartani, hogy az mikor fogja (vissza fogja-e egyáltalán) hozni az árát. Térképezd fel, hogy a hasonló adottságokkal rendelkező ingatlanok milyen áron futnak (elemezd ki a versenytársaidat), vedd számba, hogy milyen költségek fognak felmerülni. Készíts üzleti tervet!

 (Bővebb információkat a témában például az Ingatlan kiadás okosan oldalán találsz.)

2. Padló

A padló meghatározó a tisztaságérzet szempontjából (is). Fontos, hogy könnyen tisztítható legyen, ha "baleset" éri, viszonylag egyszerűen cserélhető legyen. A leggyakoribb a járólap és a vynil, vagy laminált padló. A padlószőnyeg tisztítása macerás, viszont lágyítja és otthonossá teszi a teret. Ehhez darabszőnyeg is elegendő, úgyhogy a nappali részbe, a dohányzóasztal alá, illetve az ágyak mellé dekorációs szempontból mindenképpen ajánlom.  

3. Ágyak

Az utazók elsődleges célja, hogy legyen hol aludniuk. Mivel az ágyak a kényelmes, pihentető alvást szolgálják, máris a képzeletbeli fontossági lista élére ugrottak! Az ágyneműhuzatok nagy igénybevételnek lesznek kitéve, ezért két lehetőségünk van: beruházunk drágább, de jó minőségűre, vagy vesszük az olcsóbbat és gyakrabban cseréljük. Az ágynemű színe és mintája meghatározó lesz a szoba stílus-kialakítása során, ezt tartsuk szem előtt vásárláskor. Dekorációs szempontból díszíthetjük az ágyvéget, vagy használhatunk ágysálat, plédet, hogy színt vigyünk a szobába. Hívogató lesz a szoba, ha nem felejtjük el a díszpárnákat és a (földig érő) függönyöket sem.

(Szállodai textíliát értékesít például a Vend-Tex Kft. Különböző árkategóriákból lehet választani és ha exkluzív megjelenésre vágysz, még egyedi hímzést, vagy embléma szövést is kérhetsz.)

4. Világítás

A fény nagyon fontos mind praktikus, mind pedig dekorációs szempontból is. Figyeljünk a megfelelő fényt adó általános világításra, de a helyi világításra is! Olvasólámpák, konyhapult megvilágítás, fürdőszobai tükör megvilágítása. A lámpa a lakberendezésben olyan, mint öltözködésben a cipő: alapvetően határozza meg a stílust. 

6. Dekoráció

Mennyi csetresz kell? Vegyük figyelembe, hogy a takarítást nehezíti, ha túl sok minden van a polcokon, komódon, szekrényeken, de ha semmi sincs, az meg nyomasztó. Nagy felület és takarítási szempontból is praktikus, ha a falakat dekoráljuk például tapétával, poszterrel, képekkel. Készíthetünk galériafalat, de a bátrabbak készíthetnek installációt egy adott témára, például biciklikkel is dekorálhatnak (biztonságosan rögzítve). A növények nagyon fontosak, viszont elég halandóak, ezért érdemes lehet művirágokkal helyettesíteni őket. 

Kép forrása: Pinterest

5. Mix and match és bolha piac

A bútorok válogatásánál is lehetünk bátrak! Csoda szép kisebb bútorokra találhatunk bolha piacokon, Vaterán, vagy antikvitásokban. Ha mindent egy boltban vásárolunk meg, az összhatás elég valószínű, hogy sablonos és unalmas lesz. Bátran lehet keverni a stílusokat, színeket, formákat, textúrákat, de arra figyeljünk, hogy valami közös legyen bennük. Valami, amivel az egységesség érzését tudjuk megteremteni és a szálláshelyre betérő érzi, hogy e mögött bizony koncepció volt és nagyon egyben van.

(Kincsvadászoknak ajánlom a Sandi házaspár SandiAntik antikvitását.)