"Minden egyes tárgy egy újabb történet, egy kézzel készült csoda a múltból, amit jó megfejteni" - Interjú a Sandi házaspárral, a Sandi Antikvitás tulajdonosaival

2019.09.04

Honnan ered az antik dolgok szeretete és hogyan jutottatok el odáig, hogy megnyissátok az üzleteteket?

Én (Sandi-Kovács Judit) egész kisgyerekkorom óta rajongok a történelemért. Legkedvesebb emlékeim között van, ahogy Édesapám mesélt és olvasott nekem a régi időkről, történelmi hősökről. Oly annyira magamba szívtam ezeket a történeteket, hogy azóta is nagyon szeretem magam körülvenni olyan régi tárgyakkal, amik a biztonságot jelentő gyermekkoromat idézik. Persze nem volt ez ennyire tudatos még, amikor pályaválasztás előtt álltam, így tévedtem mérnöki területre. Igazi véletlen, vagy inkább szerencse, hogy összehozott a sors egy vérbeli, lázas régiségvadásszal, a leendő férjemmel.

Számomra (Sandi József) minden a "mocskos pénzzel" kezdődött. Érdekes, de nálam is Édesapámhoz kötődik a régiségek iránti szenvedélyem, ugyanis tőle kaptam meg életem első régi pénzérméjét. Agrármérnöki ambíciókkal indultam neki az egyetemnek, de éreztem, hogy máshol van a helyem. A bizonytalankodásért a gyűjteményemmel fizettem, ugyanis akkora összeggel tartoztam a kollégiumnak, hogy nem volt más megoldás, el kellett adnom. Ez, és az anyagi mélypont annyira rosszul érintett, hogy gondoltam egy nagyot és vállalkozó lettem. Hajtott a bizonyítási vágy, és azóta is hajt. A hobbim lett a munkám.

A munka melyik része okozza számotokra a legnagyobb örömet?

Mindkettőnkre igaz, hogy szenvedélyünk és a hobbink is a régi tárgyak gyűjtése. Amolyan gyűjtögető betegségben szenvedünk!

Kincsre találni és azokat tovább adni olyanoknak, akik szintén kincsként tekintenek rájuk, hatalmas öröm számunkra.

Mennyire tartjátok fontosnak az önképzést, és hogyan kell ezt elképzelni ezen a szakterületen?

Folyamatosan igyekszünk képezni magunkat, legyen az filatélia (bélyeggyűjtés), festészet, iparművészet, porcelán készítés, numizmatika (régi érmék) vagy bármi más története.

A régiségeket mindig körüllengi egy kis titokzatosság, egy-egy egyedi történet. Fontos érték számotokra az egyediség? Miért?

Először csak pár "garassal" róttuk a hazai és az osztrák piacokat egy-egy kincs után kutatva. A férjem lelkesedése hamar rám ragadt, és ma már el sem tudom képzelni, mi lehetne ennél izgalmasabb! Minden egyes tárgy egy újabb történet, egy kézzel készült csoda a múltból, amit jó megfejteni.

Számunkra "az érték kortalan"!

Az antik kiegészítők eddig jellemzően az idősebb korosztály érdeklődését vonzották, azonban egyre inkább kezd a lakberendezésben is teret nyerni a kincskeresés, a régi dolgok újragondolása. Ti tapasztaltok változást, egyfajta nyitást a 30-as, 40-es korosztály körében?

Mára már a SandiAntik több területen is jelen van: a Vaterán rengeteg izgalmas online árverésünk van, illetve büszkeségünk ez a kis régiség bolt, ahol nem csak értékesítjük a kincseket, de felvásárlással is foglalkozunk. A Vaterás ügyfeleink azért jellemzően még mindig inkább az idősebb korosztályt képviselik. Jellemzően tetemes gyűjteménnyel bírnak, vagy azon vannak, hogy kialakítsanak egyet.

A bolt teljesen más. Ide nem csak gyűjtők térnek be, a kíváncsiság a fiatalokat is becsábítja. Régi használati tárgyakat keresnek a vintage, a klasszikus, de az egzotikus és az eklektikus stílus kedvelői is. A legszebb az egészben, hogy itt tényleg bárki kincsre lelhet.

Mit tekintetek a legnagyobb sikereteknek a munkátok kapcsán? Mire vagytok a legbüszkébbek?Mi a SandiAntik titka?

A SandiAntik Vaterás vállalkozásként kezdődött és folytatódik is a mai napig, kiegészülve egy régiség bolttal. A Vaterán 2012-től több mint 40 000 adás-vételünk volt a 2018-as üzletnyitásunkig!

Jellemzően minden tételt az aukciós oldalon 1 Ft-ról indítottunk, melyből kialakult egy jól működő üzleti modell, ami mind a régiség viszonteladóknak, mind a gyűjtőknek, mind pedig a régiségek szerelmeseinek nagyon tetszik.

A stabilan működő vállalkozásunkhoz alapítottuk a SandiAntik Kft.-t.

Mi az, amiben ti jobbat, vagy mást tudtok adni a vásárlóitoknak a könnyen elérhető tömegtermékekkel szemben?

Nálunk ugyan mindenből csak egy darab van, annak viszont garantáltan múltja, története van.

Volt már, hogy elcsüggedtetek, és úgy éreztétek, hogy nincs értelme, inkább abbahagyjátok? Hogyan sikerült mégis továbblendülnötök? Mivel bíztattátok magatokat, vagy ki segített ebben?

A könyvelőm először fogta a fejét, amikor közöltem vele, hogy mivel szeretnék foglalkozni. De nem tudott volna olyat mondani, amivel eltántoríthatott volna az álmaim megvalósításától. Bátor voltam, ez igaz, de nem bánom, hogy belevágtunk a kezdetben kockázatos tevékenységbe. A vállalkozói életforma mindig magában hordozza a kockázatot, de egy úttal a győzelem lehetőségét is. Folyamatosan támogatjuk egymást, igazi családi vállalkozás a miénk, amiben már a kislányaink is szívesen "besegítenek" néha. Kisebb, nagyobb sikerekkel...

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

Szeretnénk folyamatosan frissíteni és bővíteni a kínálatunkat, ahogyan tettük ezt eddig is, mert úgy érezzük, hogy nagy részben ez a sikerünk kulcsa. Nem panaszkodhatunk, rengeteg a lehetőség, de sajnos elég kevés a szabadidő, ezért muszáj priorizálnunk. Folyamatosan fejlődni és bővülni szeretnénk úgy, hogy a tőlünk megszokott minőséget is biztosítani tudjuk.

Ha most kérhetnél valamit az olvasóktól, akiknek tetszik a boltotok, hogy konkrétan segítsenek nektek valamiben, akkor mi lenne az?

Térjenek be hozzánk minél gyakrabban, tartsák mindig nyitva a szemüket, a szívüket, mert sohasem lehet tudni, hogy melyik tárgy kéri éppen Öntől, hogy vigye haza.