Mit csinál egy lakberendező?

2020.02.01Ahogy elvégeztem a lakberendező képzést és elkezdtem beszélgetni az új szakmámról és vállalkozásomról, nagyjából hasonló kérdéseket kaptam, amiket most igyekszem röviden megválaszolni:


1.) Ehhez el kell végezni egy iskolát?

Számomra ez volt a legmeglepőbb kérdés, de biztosan csak azért, mert onnan nézve, ahol én ülök látszik csak igazán, hogy mennyi mindenhez is kell érteni ahhoz, hogy a kialakított terek ne csak esztétikusak, de praktikusak is legyenek.

A lényeg viszont, hogy igen, OKJ-s végzettséghez kötött szakma a lakberendezés. Vannak másfél, de vannak két éves képzések is. Én a rövidebb verziót választottam, amit összekombináltam az általam használt tervezőprogram (ArchLine XP) saját szervezésű képzésével. Szerettem volna minél előbb kipróbálni magam a pályán. Édesapám és a bátyám építőmérnökök, így tőlük is rengeteget tanultam és tanulok folyamatosan.

2.) Akkor végül is te rendezed be a házakat? 

A rövid válaszom erre egy igen lenne, de ez a kérdés számomra arról árulkodik, hogy a beszélgetőpartnerem udvarias akar lenni, de nem tudja igazán megfogni, hogy hogyan is kérdezze meg: valójában Te mit csinálsz??

Nem vagyok építész, és nem vagyok belső építész. Mindkettő mérnöki végzettség és egyetemen tanulható. Lakberendezőként nem nyúlok magához az épülethez, nem mozgatok falakat vagy ablakokat (javaslatot tehetek rá, csak egyeztetni kell az építésszel, statikussal). 

Ha új ház építése vagy bővítése előtt állsz, akkor átbeszélgetjük az igényeiteket egy személyes konzultáció alkalmával. Elkészítek 2-3 vázlatot a tér funkcionális szervezéséről és átalakítási terveiről (berendezési vázlatok), hangulattervekkel (moodboard). Ha szükséges, akkor színeket és kiegészítőket ajánlok. Kidolgozom a berendezési tervet a burkolási és világítási koncepcióval.

Elkészítem az ezekből kiválasztott elképzelés megvalósítását bemutató végleges alaprajzi berendezési tervet (M=1:50) és az egyes helyiségeket bemutató látványterveket (Archline látványtervező programmal készített), valamint a fontos falszakaszokat bemutató falnézeteket.


3.) Ha egyszer végre lesz egy saját házunk/ lakásunk, biztos, hogy téged foglak keresni!

Ez roppant hízelgő és nagyon szeretem hallani, de valójában a lakberendezésről nem kell ennyire végletekben gondolkodni. Az átmeneti időszakok el tudnak húzódni, sőt, ma már az sem ritka, hogy valakinek egyáltalán nem célja, hogy saját ingatlant vásároljon. Mobil akar maradni, bármikor kész a költözésre. 

Erre találtam ki a Finish styling szolgáltatásomat, ami az utolsó simításokat foglalja magában. Ebben a fázisban már csak kisebb változtatásokat végzünk: átrendezünk, beszerzünk egy-két új dísztárgyat, növényt, függönyt.


4.) Végre megvan az új ház, be is költöztünk és imádok ezzel foglalkozni! Annyira jó neked, hogy te mindennap ezzel foglalkozhatsz! Rengeteg időt és energiát vesz ám el, pedig már majdnem minden kész...

Az ingatlan keresés, telekvásárlás, az építészeti tervezés, maga az építkezés, a jön-e a szaki, amikor megígérte és megérkezik-e addig a megrendelt csempe... mind, mind hatalmas munka. Én személy szerint nem is találkoztam még senkivel, aki ne lett volna büszke a házára, hiszen óriási erőfeszítés mire elkészül.

A "Bevásárló lista készítését", mint szolgáltatást azért is vettem fel a palettámra, mert sokan számolnak be arról, hogy csak járják, járják a boltokat, tetszik ez is, tetszik az is, de valahogy nem áll össze a kép. Nem akarnak lemondani a feladatról, mert egyébként nagyon élvezik, de azért jól jönne egy kis egyszerűsítés.

A szolgáltatás keretében konzultálunk egyszer, majd a megbeszéltek alapján készítek egy moodboardot. Arról újra egyeztetünk, majd a harmadik hangulati ábra elkészültéig letisztázzuk a részleteket, én pedig elküldöm a bevásárló (vagy elegánsabb nevén: a konszignációs) listát, ami alapján már nem lesz céltalan bolyongás egy-egy bevásárló körút.