Mit jelent számomra a hygge?

2018.04.03

Nem emlékszem pontosan, hogy valamelyik kedvenc blogomon olvastam-e először a hygge-ről, vagy egyszerűen csak egy róla szóló könyv beúszó reklámja ragadta-e meg a figyelmemet, de egy biztos: amint elolvastam a könyvajánlót, tudtam, hogy ez én vagyok.

Számomra a hygge legfontosabb eleme a jelen megélése. Persze, imádom a kávét, a forró teát, a meleg holmikat és a kandallóban ropogó fa hangját is, de mit sem érnek ezek, ha valójában nem tudjuk megélni a pillanatot. A jelen megélése egyszerűen csak annyit jelent, hogy nem bánkódok a múlton, nem aggódok a jövő miatt, hanem élvezem a jelen pillanatot.

Nem tudom, hogy ez programozható-e: hogy valaki ilyennek születik, esetleg idővel ilyenné válik, vagy sohasem fog így gondolkodni, de azt hiszem számomra a lényeg, hogy az ember el tudja engedni a problémáit legalább egy rövid időre és ez idő alatt pihenjen. Az én hygge-m lényege a kiegyensúlyozottság. Elengedni a teljes tökéletesség utáni sóvárgást, a teljesítés- és megfelelési kényszert. Élni és élvezni az életet.

Az, hogy milyen vérmérsékletűek vagyunk, eltérő. Ahogyan az is, hogy hogyan érezzük jól magunkat. Sport, tánc, képzőművészet, irodalom? A hygge egy életérzés. Nincs megkötve, hogy azt hogyan kell megélni. Megélhetjük egyedül, a párunkkal, de kisebb társasággal is.

Ha őszinte akarok lenni, akkor azt mondanám, hogy amit a hidegebb évszakjainkban a dánok nyomán hygge-nek hívhatnánk, azt a melegebb időszakokban dolce vita-nak az olaszok nyomán. Számomra a meleg szobában egy puha takaróba csavarva könyvet olvasni hasonló boldogság, mint a nagy melegben fagyit nyalogatni és magazint lapozgatni egy fa árnyékában.

Nagyon szeretek élményeket és emlékeket gyűjteni, amik -valljuk be- azért jóval emlékezetesebbek, ha azokat másokkal is megosztjuk. Egy kellemes beszélgetés, piknik, biciklizés, utazás, egy bevásárló körút, szülinapozás, vagy közös kreatívkodás, mind-mind csodás emlékek maradnak, egy úttal feltöltik a szeretet- és energiaraktárakat.

A hygge-t semmiképp sem skatulyáznám be egy hideg téli estén elfogyasztott kakaóra! A hygge egyszerűen mindaz, ami boldoggá tesz minket a hétköznapokban. A hétköznapok jelentőségét pedig semmi esetre sem szabad alábecsülni, hiszen azok teszik ki az életünk java részét...