"Kell még egy kis türelem ahhoz, hogy a tucat termékek világából az emberek visszataláljanak a kézműves dolgok egyediségéhez, szépségéhez és a plusz értékhez, amit a kézzel és szívvel készített darabok viselése, használata hordoz" - Moleri* üvegékszerek

2017.01.24

interjú Molnár-Lévai Ritával, a Moleri* üvegékszerek készítőjével

2014 óta foglalkozol üvegékszerek készítésével. Hogyan kezdődött a Te történeted?

Beleszerettem egy elkészült ékszerbe, amit kolleganőmön láttam meg egyik verőfényes délelőtti napon. Lángpiros, üvegmedálos gyűrű volt az a bizonyos darab és rögtön beleszerettem a formába, az anyagba, az összhatásba. Bámulatos volt. Üveganyagot így felhasználni ékszerhez még nem láttam azelőtt. Találkoztam féldrágakövekkel és szerettem is hordani, de ez más volt. Nem tudtam nyugodni, így utánajártam, mi az a technika, amivel ilyet lehet készíteni. Mikor rátaláltam, hogy az ilyen ékszerek ún. "fusing" eljárással készülnek, kerestem egy oktatást is hozzá. Noha akkor még nem terveztem,hogy egy webshopos, vásározós, rendszeres elfoglaltsággal járó, kvázi másodállást építek majd erre. Szép lassan azon vettem észre magam, hogy egyre több ékszer van körülöttem... Férjem bíztatására elkezdtem vásárokba járni és indítottam egy webshopot is. Sajnos a vásározást nem könnyű megoldanom, a 8-órás állandó munkahelyem mellett, de való igaz, hogy egész más az érdeklődőkkel, vásárlókkal személyesen találkozni és beszélgetni az ékszerekről, mint interneten keresztül, kissé személytelenül árulni. Persze az sem volt kérdés, hogy webáruházat indítok, mert a mai világban szinte szükségszerű, hogy legyen és az ősztől tavaszig tartó időszakban, mégiscsak utolérnek az érdeklődők, lehetőség van így is vásárlásra.

Manapság a közösségi média felületek (Facebook, Instagram, Pinterest) használatának elterjedésével gyakorlatilag végtelen sok ékszerről készült kép zúdul ránk nap, mint nap. Ez könnyíti, vagy nehezíti a dolgodat? Nehéz megfelelni az igényeknek? Téged mi inspirál?

Valóban igazad van abban, hogy ha az ember kézműves ékszerek után keresgél a neten, illetve közösségi oldalakon, tengerárként árasztanak el mindenkit az eredmények. Ebből az áradatból kitűnni elég nehéz, de én bízom abban, hogy épp a portékáim és azok egyedisége segít, hogy az én oldalam után érdeklődjön a webes felületeken nézelődő, illetve, hogy aztán megjegyezzenek maguknak, vagy jó szívvel ajánljanak másoknak. A média-megjelenéseimben annak megfelelően írom, hogy "Moleri* egyedi üvegékszerek, közvetlenül a készítőtől", hogy valóban megismételhetetlen darabokat készítek. Ha csinálok is egy fazonú, típusú ékszerből kettőt, az a megszólalásig sosem lesz egyforma, már csak az üveg fizikai tulajdonságai miatt sem.

Az egyediségbe továbbá igyekszem beleszőni a saját ízlésvilágom, minden kreativitásom és ötletem, amit üvegékszer-készítésnél tudok használni, hiszen ezek fognak elsősorban bemutatni engem, mint készítőt.

Az ékszereid mennyire követik az éppen aktuális trendeket akár szín, akár formavilágukban?

A hétköznapi életben én magam sem vagyok trendkövető, így az ékszereim készítésénél az egyetlen dolog, ami motivál: szép, ízléses, harmóniára törekvő és hordható ékszereket készítsek. Trendek jönnek, trendek mennek... Nem kényelemből nem utazom rá egy divathullámra sem, hanem mert úgy gondolom, ami szép az mindig divatban lesz. Bizonyos dolgok mégis hatással vannak a kezeim között születő "üveggyerekekre", ilyen például az évszakok váltakozása, egy benyomás, egy élmény, amit szeretnék színekbe zárni. Hangulatfüggő alkotás ez, ahol az ékszer viselője is a hangulatához választja majd ki az épp aktuális kiegészítőjét, remélhetőleg egy Moleri* üvegékszert! :-)

Mennyi idő alatt sikerült elsajátítanod ezt a technikát? Mit javasolsz, érdemes kísérletezni egy ügyes kezű kezdőnek is?

Ha az ember lányának akár csak minimális kézügyessége van is, az üvegékszer-készítés ezen válfajához kapcsolódó műveleteket megtanulni, nem ördöngösség. A technikát elsajátítani már nehezebb. Úgy bánni az üveggel, hogy szép, guszta darabok készüljenek, ahhoz már évek rutinja kell. Én egyébként ezeket az elvárásokat állítottam fel magammal szemben és tartom is magam ahhoz, hogy csakis olyan darabokat tüntetek fel megvásárolhatóként, amivel elégedett vagyok, amit magam is viselnék. Elsődleges készségbeli szükségletek üvegékszer készítéséhez tehát az átlagos kézügyesség és a végtelen türelem.

Mennyi munkát jelent a Moleri üvegékszer neked napi szinten?

Erre nehéz egzakt választ adni. A legtöbb időt tavasztól késő őszig töltöm a kis műhelyemben. És ebben az időszakban úgy néz ki egy hétköznapom, hogy hazaérek a munkából, utána átöltözöm kényelmesbe és alig várom, hogy kimenjek az üvegeim közé. Ezután tér és idő megszűnik létezni, sokszor este 10 körül szól valamelyik családtagom, hogy jó lenne, ha látnának... napsütésben elkezdem a második műszakom (ami egyébként igazán tölt és kikapcsol) és észrevétlenül rám esteledik rendszeresen. :-) Télen is nagyon szívesen csinálnám, de a fényviszonyok sajnos nem ideálisak. Az üvegmedálok szerelékekkel ellátását tudom lámpafénynél is csinálni, de az üvegekkel nappal lehet jól foglalkozni. Másrészt vannak olyan háttérmunkák, amikre magamtól is jobbára csak lopom az időt, ilyen a webáruházam szerkesztése, a Facebook oldal karbantartása, folyamatos frissítése és az ékszerek fotózása. Ami plusz kihívás, mert sokszor 20-30 fotót is készítek egy ékszerről, mire olyan sikeredik, ami élethűen visszaadja a színeket.

Elmeséled a technikai részleteket? Mi kell egy üvegékszer elkészítéséhez? Milyen folyamatok eredménye egy-egy gyönyörűség? Mennyi idő, mire elkészül például egy nyaklánc?

Előre is elnézést, de a technika részleteit lépésről-lépésre most azokra való tekintettel nem írom le, akik ezt szakszerűen tanítják, akik oktatást szerveznek ebből, nem szívesen venném el a kenyerüket. Hadd osszak meg itt egy történetet... egy 2016-os vásárban egy anyuka érkezett a standomhoz a kislányával. Érdeklődve nézte a portékáimat és közben beszédbe elegyedtünk. Nagyjából ismerte az üvegmegmunkálásnak ezt a fajtáját, amivel én foglalkozom, de nem teljes mértékben. Ő nemezeléssel foglalkozik és azt mondta, hogy milyen egyszerű dolgom van nekem, mert sok üvegmedált meg tudok olvasztani egyszerre. Annyiban igaza volt, hogy több darab üveget be tudok helyezni a kemencébe egyszerre, de az már közel sem mindegy, hogy például milyen vastag üvegrétegekkel, mekkora darabokkal és milyen fajtájú üvegekkel dolgozom. Így egyszerre körülbelül 5-10 darab üvegmedált készítek általában. Ez az egy fázis az, amikor egyszerre tudok foglalkozni több darabbal. A tervezési, az előkészítési és felszerelési fázisban külön-külön dolgozom az ékszereken. Összeszámoltam, hogy egy-egy üvegdarab tízszer, igen 10x fordul meg a kezeim között - különböző munkafolyamatok során - mire viselhető ékszer lesz belőle.

Vásárokon veszel részt, de önálló webshopot (https://www.moleri.hu) is üzemeltetsz. Hogy tapasztalod, nehéz megszólítani a vásárlókat? Trendibb az egyedi, mint a tömegcikk?

Akik válogatnak, vásárolnak egy-egy vásárban a standomnál, vagy interneten a webáruházban, mind egyéniségek, de ez még önmagában nem hír, hiszen mindannyian azok vagyunk, egyéniségek.

Akik viszont érdeklődőként jelentkeznek nálam, szeretik az egyedi és nem minden áruházban beszerezhető, kommersz termékeket, esetemben ez a termék a divatékszer. A nehézséget abban látom, hogy nehéz kitűnni a tömegből. Ebben a szélmalomharcban én elsősorban a Moleri* üvegékszerekkel képviselt minőségre hagyatkozhatok és a kitartásomra.

A vásárlói visszajelzések alapján hogy érzed, kialakulóban van egy olyan fokú tudatosság, hogy ezzel én most egy fiatal alkotót támogatok a munkájában?

Elég ritkán tapasztaltam ilyenfajta tudatosságot az érdeklődőknél. Sőt amikor előfordul, hogy egy-egy vásárban (jó piaci szokásoknak megfelelően) alkudni kezdenek a portékámra, mindig egy nagyobb lélegzetvétellel és egy körmondattal válaszolok. Ilyenkor elmagyarázom, hogy miért nem tudok aktív részese lenni egy-egy alkunak. Ezek az okok főként a következők: nem sorozatgyártásban készülő termékeim vannak, amiket átveszek valakitől és egy bizonyos árréssel továbbárusítok. Ha gondosan csinálom az üvegékszereket, márpedig gondosan csinálom, akkor időigényes az elkészítésük. Jelentkezik a kemencehasználat során egy elég komoly energiafogyasztás és minden egyéb indokból, amiket a fenti válaszaim tartalmaznak.

Kell még egy kis türelem ahhoz, hogy a tucat termékek világából az emberek visszataláljanak a kézműves dolgok egyediségéhez, szépségéhez és a plusz értékhez, amit a kézzel és szívvel készített darabok viselése, használata hordoz. Mindazonáltal nem reménytelen ez a várakozás, vannak, akik kifejezetten a kézműves dolgokat keresik, és én kitartó vagyok.

Keresnek meg egyedi kérésekkel is? Volt már olyan, hogy vissza kellett utasítanod egy megkeresést valamilyen okból?

Legnagyobb örömömre volt olyan megkeresés, amiről először azt hittem, vállalhatatlan a kihívás, aztán egy kevés ötleteléssel, kísérletezéssel sikerült megcsinálnom egy egész osztály ballagási ajándékát a tanárnőjüknek. A kihívást az jelentette, hogy egy 21-medálos láncot kellett készíteni, ahol az összes kis üvegmedál egy-egy diák nevével volt feliratozva. A kihívást fokozta, hogy a 21 medálból nem csak hogy feliratozott, de mégis hordható ékszert kell csinálnom. A tavaly tavasszal Érden 3. alkalommal megrendezésre került Nyitnikék Tavaszi Vásárban talált meg engem egy anyuka és elmondta, hogy gravíroztatni szerettek volna medálokat egy lánchoz ballagásra, de nem találtak olyan embert, aki kivitelezte volna. Aztán elkezdtünk közösen ötletelni, hogy ők mit szeretnének, én mit tudok megvalósítani. Nagyon elégedett voltam, mikor a kis küldöttségként hozzám érkezett három édesanyából álló "testület" átvette a kész ékszert, mert őszinte mosoly volt az arcukon. Végeredményképp egy hordható, ízléses, az összes nebuló nevét magán viselő nyakék született. Egy pár héttel később pedig egy ovis csoport ballagására kértek két másik darabot a szülők, szintén feliratozva, ez volt a legnagyobb tetszésnyilvánítás a prototípusra! :-) 

Ha még egy esetet elmesélhetek, nagyon szívesen megosztom. Egyik kedves barátnőm azzal keresett meg, hogy úgy tudja, egyedi kéréseket is teljesítek, ami az ékszerkészítést illeti. Mivel ez valóban így van, érdeklődve hallgattam a kérését. Férjétől kapott Alaszkából egy pár zöld üvegmedálos fülbevalót, amihez nyakláncot szeretett volna, üvegmedállal. Az érdekességet és kihívást az jelentette, hogy medvemancs minta volt a fülbevalókba gravírozva, egy aranypöttyel a közepükön. Fotókat küldött át barátnőm a fülbevalóiról és pár nap elteltével nagy várakozással kerestem meg Őt, mivel elkészültem a lánccal. Boldog volt, mikor meglátta, úgy örülni, mint barátnőm, tényleg kevesen tudnak. 

A hétköznapokban te magad is viseled az ékszereidet?

Ez érdekes kérdés, vagy inkább a válasz az. :-) Mondják: "A cipész cipője mindig lyukas.". Nálam ez úgy realizálódott, hogy kezdetben mindig azokat a darabokat tartottam meg magamnak, amikben volt egy kis hiba, a szépeket mindig elajándékoztam, illetve azokból lett az első vásározós készletem. Aztán ahogy egyre több rutinra tettem szert, úgy kezdtem magamat is "meglepni" szép és az én szememnek hibátlan darabokkal is. :-) Szoktam mondani: "ajándék tőlem nekem". Tehát igen, hordom őket. A mérleg jegy szülöttjeként amúgy is szeretem a harmóniát, kifejezetten jólesik egy-egy darabbal kiegészíteni az öltözetemet.

Hol lehet veled és az ékszereiddel legközelebb találkozni?

Minden terv szerint a Magyarok Érdi Vásárában ott leszek következő alkalommal is. Sok szép, kézműves termékkel találkozhat az, aki ellátogat az érdi Főtérre (dátumot a Facebook oldalamon mindig megosztom). Jó érzékkel rendezik meg ezt a vásárt, ahol a környékbeli és távolabbi hazai termelők sorakoznak fel, saját maguk által készített portékáikkal. Aki teheti, keresse fel, nem fogja megbánni. 

Szintén Érden már hagyományos vásár a "Nyitnikék" tavaszi kiállítás és vásár, itt is szeretnék kint lenni.

Ezen kívül nagy örömmel járunk vissza Balatonfüredre, ahol sok színes program mellett minden ősszel megrendezik a "Romantikus Reformkor" elnevezésű vásárt, állandó segítségem ezen a helyen Unokatestvérem.

Minden további kitelepülésről bejegyzéseket, eseményeket teszek közzé Facebook-on: https://business.facebook.com/moleri.uvegpiac

Milyen újdonságokra számíthatnak a vásárlóid 2017-ben?

Tele vagyok ötletekkel! :-) Ha nem kellene 8 órában dolgoznom máshol, már több ötletem megvalósított darab lenne. Nem szeretek előre kvázi ígérgetni, de annyit mondhatok, lesznek újítások idén is! Ami már meg is található a webáruházban és Facebook oldalamon, azok a lakberendezési tárgyként is funkcionáló mécsestartók. A konkrétumokról később számolnék be, de annyi biztos, az ékszerektől nyitok egyéb üvegből készült dolgok felé is, egészen új vizekre evezek.