Szállás styling a felelősségteljes turizmusért

2020.03.18

Vannak az életben sorsfordító pillanatok és nagy homlokra csapások "basszus, erre eddig miért nem gondoltam" hanghatásokkal. Nekem sok ilyen homlokcsapkodásom volt az elmúlt két évemben. A barátaim már tudják, hogy egy újabb ilyen pillanat sztorija következik, ha úgy kezdem, hogy "megvilágosodtam"! 

A legfrissebb katarzis-élményem a karanténhoz köthető. Meghatódva figyeltem, ahogy az üzleti mentorom és vállalkozó barátaim egy emberként ugrottak, segítő kezet nyújtva a bajban. Egy-egy jó szó, biztatás, kedves "szólj, ha bármi van, amiben tudok segíteni" felajánlás és én úgy éreztem, hogy itt nem lehet semmi baj. (A családom ugyanez, csak még hatványozottabban.) 

Ugyanígy persze bennem is felmerült: mi az, amiben viszont én tudnék segíteni másoknak?

(Messziről indulok, de a bejegyzés végén ott lesz a válasz!)

Mi az a felelősségteljes turizmus?

Aki szokta olvasni a cikkeimet és a bejegyzéseimet a Facebookon, az már tudja, hogy 2008-ban Idegenforgalom és Szálloda szakon végeztem közgazdászként és Ökoturizmus volt a szakirányom. Itt találkoztam életemben először a fenntartható turizmus fogalmával. A turizmus elméleti részével azóta nem foglalkoztam. Így fordulhatott elő, hogy ma, amikor anyagokat gyűjtöttem ehhez a bejegyzéshez, szembe találkoztam azzal a szemlélettel, amit én is terjeszteni szeretnék! Így könnyebb dolgom lesz, hiszen már neve is van: felelősségteljes turizmus. 

"A felelősségteljes turizmus talán a legkevésbé elterjedt fogalom (egyelőre). Inkább csak egy kialakuló szemlélet, arról, hogy a turisztikai szereplők hogyan vehetik ki a részüket a felelősségvállalásból. A felelősségteljes turizmus leglényegesebb különbsége a másik két fogalommal (szelíd turizmus és ökoturizmus) szemben, hogy a gazdasági és a természeti környezet mellett a társadalomra koncentrál. A felelősségvállalásnál minden turisztikai szereplőnek megvan a saját szerepe, amelyet végre kell hajtania. A felelősségteljes turizmus megvalósulása segíti a fenntartható turizmust. A turizmus fenntarthatóságához szükség van a turizmus összes szereplőjének egyfajta szemléletváltására, és a felelősségteljes turizmus megfelel ennek az új szemléletnek. A felelősségteljes turizmus egy olyan utazási szemléletet takar, amelyet betartva utazásaink során pozitív változásokat idézünk elő a célterületen. Ezek lehetnek gazdasági, társadalmi és természeti jellegűek is. 

A felelősségteljes turizmus kérdésében mérföldkőnek számított a 2002-es év. Ekkor tartották 20 ország részvételével az első konferenciát ebben a témában a Dél-Afrikai Köztársaságban, és ekkor fogadták el a Cape Town Declaration-t. Ebben egyetértettek a Globális Etikai Kódex irányelveivel, és így határozták meg a felelősségteljes turizmus jellemzőit: 

(1) minimalizálja a negatív gazdasági, környezeti és társadalmi hatásokat 

(2) nagyobb gazdasági hasznot generál a helyi társadalomnak, növelve ezzel a helyi közösség jólétét, fejlesztve a munkalehetőségeket és lehetőséget biztosítva a helyieknek a turizmusba való bekapcsolódáshoz 

(3) a helyi embereket bevonja a döntésekbe, hiszen ezek a döntések kihatnak a mindennapi életükre és az életminőségükre 

(4) hozzájárul a természeti és a kulturális örökség megőrzéséhez 

(5) maradandó és sokszínű élményt nyújt a turistáknak azzal, hogy közvetlen kapcsolatba kerülnek a helyiekkel, jobban megismerik a helyi kultúrát, a társadalmi és környezeti viszonyokat 

(6) fontosnak tartja a kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolat kiépítését a turisták és a helyiek között, erősítve ezzel a helyiek identitását és a bizalmát az odaérkező turistákkal szemben. 

Idézet forrása:  Happ Éva, Fenntartható turizmus és felelősségvállalás

Miért hoztam létre a Szálláshely Styling Csoportot?

Ahogyan a bevezetőben is írtam, sokat gondolkodtam, hogy én hogyan is tudnék segíteni másoknak. Mit tehetnék én a fenntarthatóságért? És ekkor fogalmazódott meg bennem: létrehozok egy olyan csoportot, aminek tagjai hisznek a felelősségteljes turizmus eszméjében és ezekre támaszkodva szeretnék a szolgáltatásaikat fejleszteni.

Amiben én tudok segíteni a turisztikai szálláshelyek tulajdonosainak, az az átfogó szemléletmód turizmus-marketing-lakberendezés szempontból, amivel én rendelkezem és amiben hiszek. 

Ezért arra gondoltam, hogy bejegyzésekkel és videókkal szeretnélek támogatni, amennyiben te is tudsz ezekkel az értékekkel azonosulni és célod a turisztikai szálláshelyed minőségének fejlesztése.  

Lépj be a csoportba! 

Kérdezz bátran! Kérj segítséget, vagy vedd igénybe személyre szabott szolgáltatásaimat!

Kategóriák