Szálláshelyfejlesztés a felelősségteljes turizmusért

2020.10.17

Vannak az életben sorsfordító pillanatok és nagy homlokra csapások "basszus, erre eddig miért nem gondoltam" hanghatásokkal. Nekem sok ilyen homlokcsapkodásom volt az elmúlt két évemben. A barátaim már tudják, hogy egy újabb ilyen pillanat sztorija következik, ha úgy kezdem, hogy "megvilágosodtam"! 

Mi az a felelősségteljes turizmus?

Aki szokta olvasni a cikkeimet és a bejegyzéseimet a Facebookon, az már tudja, hogy 2008-ban Idegenforgalom és Szálloda szakon végeztem közgazdászként és Ökoturizmus volt a szakirányom. Itt találkoztam életemben először a fenntartható turizmus fogalmával. A turizmus elméleti részével azóta nem foglalkoztam. Így fordulhatott elő, hogy ma, amikor anyagokat gyűjtöttem ehhez a bejegyzéshez, szembe találkoztam azzal a szemlélettel, amit én is terjeszteni szeretnék! Így könnyebb dolgom lesz, hiszen már neve is van: felelősségteljes turizmus.

"A felelősségteljes turizmus talán a legkevésbé elterjedt fogalom (egyelőre). Inkább csak egy kialakuló szemlélet, arról, hogy a turisztikai szereplők hogyan vehetik ki a részüket a felelősségvállalásból. A felelősségteljes turizmus leglényegesebb különbsége a másik két fogalommal (szelíd turizmus és ökoturizmus) szemben, hogy a gazdasági és a természeti környezet mellett a társadalomra koncentrál. A felelősségvállalásnál minden turisztikai szereplőnek megvan a saját szerepe, amelyet végre kell hajtania. A felelősségteljes turizmus megvalósulása segíti a fenntartható turizmust. A turizmus fenntarthatóságához szükség van a turizmus összes szereplőjének egyfajta szemléletváltására, és a felelősségteljes turizmus megfelel ennek az új szemléletnek. A felelősségteljes turizmus egy olyan utazási szemléletet takar, amelyet betartva utazásaink során pozitív változásokat idézünk elő a célterületen. Ezek lehetnek gazdasági, társadalmi és természeti jellegűek is.

A felelősségteljes turizmus kérdésében mérföldkőnek számított a 2002-es év. Ekkor tartották 20 ország részvételével az első konferenciát ebben a témában a Dél-Afrikai Köztársaságban, és ekkor fogadták el a Cape Town Declaration-t. Ebben egyetértettek a Globális Etikai Kódex irányelveivel, és így határozták meg a felelősségteljes turizmus jellemzőit:

(1) minimalizálja a negatív gazdasági, környezeti és társadalmi hatásokat

(2) nagyobb gazdasági hasznot generál a helyi társadalomnak, növelve ezzel a helyi közösség jólétét, fejlesztve a munkalehetőségeket és lehetőséget biztosítva a helyieknek a turizmusba való bekapcsolódáshoz

(3) a helyi embereket bevonja a döntésekbe, hiszen ezek a döntések kihatnak a mindennapi életükre és az életminőségükre

(4) hozzájárul a természeti és a kulturális örökség megőrzéséhez

(5) maradandó és sokszínű élményt nyújt a turistáknak azzal, hogy közvetlen kapcsolatba kerülnek a helyiekkel, jobban megismerik a helyi kultúrát, a társadalmi és környezeti viszonyokat

(6) fontosnak tartja a kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolat kiépítését a turisták és a helyiek között, erősítve ezzel a helyiek identitását és a bizalmát az odaérkező turistákkal szemben.

Idézet forrása: Happ Éva, Fenntartható turizmus és felelősségvállalás