Új otthon, új élet?

A lakberendezés lelki oldala online videó anyag

Házasság? Gyermekáldás? Kollégium? Önálló otthon? Válás? Váltás?

Meghatározó momentumok az életünkben. Közös jellemzőjük, hogy mind-mind környezetváltással is jár. Mit árul el rólunk a környezetünk? Mit üzen nekünk? Hogyan tudjuk azt tudatosan alakítani? Miért nem érezzük jól magunkat? Miért nem találjuk a helyünket? Ezekre a kérdésekre kerestem a válaszaimat az elmúlt években. Most szeretném megosztani veled ezeket a tapasztalataimat.

Gyetvai Éva vagyok, lakberendező. Küldetésem, hogy megmutassam, hogy milyen hatalmas erő rejlik az ember és környezete kölcsönhatásában. 

Mindig is nagyon érdekelt a pszichológia, de amióta rátaláltam a lakberendezésre, azon vettem magam észre, hogy folyamatosan párhuzamokat keresek az emberek otthona és személyisége között. Az életem során sokszor bebizonyosodott már, hogy empatikus vagyok, könnyen át tudom élni mások lelkiállapotát, és azt hiszem, hogy lakberendezőként ez egy nagyon is fontos tulajdonság.

Ahogy kezdtem belemélyedni a lakberendezésbe, úgy talált rám Dúll Andrea, A környezetpszichológia alapkérdései - Helyek, tárgyak, viselkedés című könyve.

Szépen lassan tudatára ébredtem, hogy mennyire markánsan határozza meg a hétköznapjainkat, ezáltal pedig az életünket mindaz, ami körbevesz. Észrevétlenül kerülünk folyamatos kölcsönhatásba a környezetünkkel, ezért is annyira fontos annak minősége.

"a környezet hat az emberre, ugyanakkor ezzel egy időben az ember is hat a környezetére (...). A számunkra megfelelő környezeteket az emberek jobban ismerik, szeretik és védik, míg a nem megfelelőket rombolják. Az így kialakult minőségű (kellemes, kellemetlen stb.) környezet pedig visszahat a használó viselkedésére, érzelmeire, attitűdjeire stb., aki természetesen ennek hatására másként nyilvánul meg a helyen - és a folyamat halad tovább."

/Dúll Andrea: A környezetpszichológia alapkérdései- Helyek, tárgyak, viselkedés/

A környezetünk (otthonunk, esetleg munkahelyünk) saját ízlésünk szerinti kialakítása egy nagyszerű lehetőség az önkifejezésre. Az otthonunk tudatosan, vagy nem tudatosan, de kommunikál rólunk, a személyiségünkről, a szokásainkról, az értékrendünkről. Nem csak mi szembesülünk ezzel nap, mint nap, hanem mindenki, akit beengedünk az otthonunkba. Úgy is mondhatnánk, hogy az otthonunk sok mindent "elárul" rólunk.

Pszichológiai tanulmányok születtek a témában, én kettőt emelnék ki:

  • Egyetemistákat kértek fel, hogy a karácsonyi ajtódekorációjuk alapján próbálják meg kitalálni, mennyire szociális az ott élő család. Az eredmények szerint nem volt nehéz dolguk, nagyon is jól ítélték azt meg.
  • Egy másik vizsgálat arra kereste a választ, hogy mennyire könnyű megítélni az embert az otthona (munkahelyi környezete) alapján. A kísérletben résztvevő egyetemistáknak 24 féle ház tulajdonosait kellett leírniuk - foglalkozásuk, tulajdonságaik tekintetében- az alapján, hogy milyen benyomást keltettek bennük. Nincs meglepetés, itt is nagyon jó eredmények születtek, tehát az egyetemisták nagyon is jól ítélték meg a lakókat a házuk alapján.

Ez csak két egyszerű példa, de egészen biztos vagyok benne, hogy te is tudnál mondani olyan ismerőst, akinek tökéletesen önazonos az otthona, és olyat is, akinek látszik, hogy valaki más rendezte be.

A lakberendező képzés alatt nagyon szerettem azt a feladatot, amikor ki kellett elemeznünk híres hollywoodi sztárok (igazi, vagy csak a megformált karakterek) otthonát. Kerestük a személyiségük visszaköszönését az "otthonaikban". (A kedvenceim a Szex és New York karakterei voltak.)

"Megépítjük, megformáljuk az épületeinket, és aztán ők formálnak minket."

/Churchill/

Ha érdekel eddigi életutam, és a tapasztalataim a lakberendezési döntéseink meghozatalát blokkoló belső akadályainkról, akkor neked szól ez a videós tartalom. Szeretném átadni Neked, hogy hogyan tudtam erőt meríteni a környezetemből a legnehezebb időszakaimban is.

A legszemélyesebb dolgaimat, az érzéseimet osztom meg, a gondolataimat és a gondolkodás módomat. Szeretném, ha átéreznéd ennek a súlyát és értékét. 


Remélem, hogy a nyitottságom Téged is arra hív majd, hogy merj bátran a vágyaid szerint élni!  1 videó: 1 óra 49 perc 

Az online kurzus videó felvételének ára 4 990 Ft.

Mi történik, miután elküldted a megrendélesedet?

A szíves megértésedet kérem, ugyanis a rendszer még nem automatizált, így manuálisan kezelem a megrendelésedet.

A megrendelésed leadását követően (legkésőbb 3 munkanapon belül) a megadott adataidra megtörténik a számla kiállítása, ami az általad megadott email címre kerül kiküldésre.

A számla kiegyenlítését követően, emailben elküldésre kerül a videó.

Bármilyen felmerülő kérdésed van, írj nekem az eva@gyetvaidesign.hu email címre!